Ecodorp

Wat is een ecodorp?

ecodorp kind

Mensen vragen me vaak: Wat is een ecodorp? Een ecodorp is een bewust keuze van de inwoners om op een nieuwe manier met elkaar te leven. Het kan een nieuw dorp zijn of een bestaand dorp met een nieuwe visie en een bepaald doel.

Hieronder lees je meer over wat een ecodorp wel en niet is.

eco tuin

Definitie ecodorp

Een ecodorp is een begrip dat breed is opgezet. Het is gebaseerd op vier dimensies van duurzaamheid, die zijn vervlochten in het leven in het ecodorp:

 1. Sociaal
 2. Cultuur
 3. Ecologie
 4. Economie

Het doel van een ecodorp is om de sociale en natuurlijke omgeving te regenereren. Het is een betere versie van een dorp proberen te creëren. Dit klinkt misschien ambitieus, of zelfs utopisch. Maar in werkelijkheid is het gebaseerd op een bewustzijn dat onze huidige manier van leven niet toekomstbestendig is.

Elk ecodorp is anders. Ze hebben allemaal hun eigen visie, interesses, (dorps)cultuur en context. Maar een belangrijke overeenkomst tussen ecodorpen is dat ze zijn ontworpen door de mensen die er wonen.

Over het algemeen zijn er twee type ecodorpen, die zowel in landelijke als stedelijke omgevingen kunnen worden gevonden:

 1. Traditioneel – Bijvoorbeeld een plattelandsdorp of plattelandsgemeenschap. Ze besluiten om een eigen pad naar de toekomst te betreden. Daarbij focussen ze zich in het bijzonder op een participatieve samenleving gebaseerd op oude tradities.
 2. Opzettelijk – Dit is een nieuw ontworpen ecodorp, waarbij mensen ervoor kiezen om bij elkaar te gaan wonen in een nieuw dorp. Vaak hebben ze een bepaalde gedeelde visie of een overeenkomstig doel.

Een ecodorp heeft vaak drie kernpunten:

 1. Het is geworteld in lokale participatieve processen. Iedereen doet mee.
 2. Het integreert sociale, culturele, ecologische en economische dimensies.
 3. Het focust op het actief herstellen en regenereren van de sociale en natuurlijke omgeving.

Wat is een ecodorp niet?

Het bovenstaande klinkt eigenlijk heel duidelijk en past misschien bij het beeld wat je van een ecodorp hebt. Toch ligt een ecodorp binnen een aantal belangrijke kaders.

Een ecodorp is bijvoorbeeld niet:

 • Een ecodorp is niet een bepaald resultaat, maar juist een continu proces. Het is een wooncentrum, maar ook een leercentrum voor een bepaalde toekomst.
 • Een ecodorp wordt niet ontworpen door een projectontwikkelaar of architect. Het wordt juist ontworpen door de gemeenschap zelf.
 • Een ecodorp richt zich niet alleen op ecologie en duurzaamheid, al is dit vaak wel een sterke focus van een ecodorp. Een ecodorp is geen hippiedorp. Behoud en herstel van de natuur kan alleen slagen als het sociale weefsel sterk is, cultureel erfgoed wordt gewaardeerd en mensen een manier vinden om hun liefde voor de aarde te verbinden met hun behoefte om de kost te verdienen. Na verloop van tijd zal een ecodorp alle vier de dimensies ontwikkelen, zo leert de ervaring.
 • Een ecodorp is geen eiland voor de middenklasse en hippies. Juist in arme landen zijn ecodorpen een bijzonder belangrijk middel om niet afhankelijk te zijn van anderen maar te leven van hetgeen dat de natuur voortbrengt. Ecodorpen richten zich vaak op het verbeteren van de levensstandaard zonder dat de ecologische voetafdruk hiervoor toeneemt.

Voorbeeld ecodorpen Nederland

In Nederland zijn er steeds meer ecodorpen. En er staan veel nieuwe ecodorpen in de planning.

Dit zijn enkele bestaande ecodorpen. Ga er eens naartoe om de ecodorpen met eigen ogen van dichtbij de kunnen bekijken.

Dit zijn woonvormen waar mensen leven als gemeenschap, met een duidelijke visie en ook een gezamenlijk doel. Zoals je ziet, is er een grote diversiteit in type ecodorpen. Sommige richten zich op duurzaam wonen, terwijl anderen zich ook richten op een bepaalde manier van leven, permacultuur, ecologische boerderijen, enzovoort. Maar ze inspireren, bevorderen en leiden op. Ze leven als een gemeenschap.

vrouw in ecodorp

Laat je inspireren

Het is belangrijk dat je zelf ontdekt wat een ecodorp is. Laat je gerust inspireren door bestaande ecodorpen. De bewoners staan hier vaak erg voor open. Zij willen juist graag dat hun woongemeenschap en hun inzet wordt overgenomen door anderen. We delen allemaal hetzelfde doel voor een duurzame aarde.

Je kunt leren van hun fouten en problemen, maar ook bij hen oplossingen vinden voor problemen of vragen waar jij tegenaan loopt.

Bezoek daarom eens een van de bovenstaande ecodorpen. Ga er eens langs of bekijk de website en leg contact met de bewoners. Ik weet zeker dat ze heel positieve tegenover een ontmoeting en een afspraak staan. Ze zullen graag willen vertellen over hun ecodorp en willen je graag hun ecodorp laten zien.

In veel bewoners van ecodorp zit namelijk een diepe wens van het verspreiden van hun duurzame levensstijl op een natuurlijke en organische manier.