Duurzame apps

Wat zijn de beste duurzame apps die jouw leven makkelijker maken?

duurzame app

Duurzaam leven is helemaal hot. Dat is super, maar wist je ook dat er verschillende duurzame apps zijn die je duurzame leven ondersteunen? Dat maakt je groene streven veel gemakkelijker.

Daarom heb ik hieronder mijn favoriete duurzame apps op een rijtje gezet. De apps zijn ontzettend divers, waardoor ze op allerlei vlakken handig voor je kunnen zijn.

Welke van deze duurzame apps ga jij direct downloaden?

Lees ook: Duurzaam leven tip: Gewoon doen!

TreeClicks

Koop jij veel dingen online? Dan moet je zeker deze plugin installeren in je browser. Dan worden er namelijk bomen gepland voor elke keer dat je iets koop in een online winkel.

Het werkt heel simpel. TreeClicks krijgt bij meer dan 50.000 webwinkels een vergoeding voor het ‘aanbrengen’ van jou als klant. Deze vergoeding wordt gebruikt voor het planten van bomen. En zo steun jij dus het planten van meer bomen met online winkelen.

Het is niet makkelijker om te werken aan een groenere wereld.

refresh go green app

Refresh Go Green

Heb je nog moeite om een duurzaam leven vorm te geven? De Refresh Go Green app helpt je stap voor stap om duurzamer te leven.

De app leidt je door 52 simpele stappen om je leven, huis en gewoonten duurzamer te maken. De app vertelt je ook waarom een duurzame verandering goed is. Heel stimulerend dus.

afvalscheidingswijzer app

Afvalscheidingswijzer

Wat hoort in welke afvalbak?

  • Is een chipszak wel plastic afval of niet?
  • Hoe kun je de kurk van de wijnfles het beste scheiden?

Met de app Afvalscheidingswijzer weet je direct hoe en waar je een item kunt recyclen. Super, super handig. Dit is een initiatief van Milieu Centraal.

Je vult gewoon een productnaam in en de Afvalscheidingswijzer zegt je hoe en waar je deze kunt recyclen.

Zo lees ik direct dat een mondkapje bij het restafval moet. Maar ook interessant: de Afvalscheidingswijzer legt meteen uit wat er met restafval gebeurt.  

Lees ook: Wat zijn de beste duurzaamheid nieuwssites?

happy cow find vegan food app

Happy Cow Find Vegan Food

Waar kun je veganistisch en vegetarisch eten? De app Happy Cow Find Vegan Food is al in 1999 opgericht. Met deze app vind je de beste vegan en vegetarische restaurants in de buurt. En overal ter wereld.

Dit is niet alleen een app, maar ook een community. Je kunt zelf nieuwe plekken ontdekken, maar je houdt ook de app up-to-date met andere gebruikers.

Wat zijn de beste vegan en vega restaurants bij jou in de buurt?

eerlijk winkelen app

Eerlijk winkelen

Duurzaam winkelen is een heel mooi voornemen, maar ontzettend moeilijk om in de praktijk te brengen.

Wat is nu wel en niet duurzaam?

De Eerlijk Winkelen app wijst je naar de winkels die tweedehands, biologisch of fair trade producten verkopen. Ze hebben een keuze aan super diverse winkels. Kleding, meubels, speelgoed, cosmetica, horeca en natuurlijk eten en drinken.

Met de zoekfunctie kun je makkelijk vinden wat je zoekt. Met de Eerlijk Winkelen app is het makkelijk om je prioriteit te volgen en duurzaam (proberen) te winkelen.

beat de microbeads app

Beat the Microbead

In steeds meer cosmeticaproducten zitten kleine plastic bolletjes. Deze worden plastic microbeads genoemd. Bijvoorbeeld in shampoo. Je begrijpt dat deze plastic bolletjes dus direct in ons watersysteem komen. En daarmee dragen ze bij aan ons probleem van hele kleine plasticdeeltjes die in het milieu terechtkomen.

Dit wist je misschien nog niet, maar nu weet je het wel.

Daarom is deze app ontwikkeld door Plastic Soup Foundation en Stichting Noordzee. Samen kunnen we de enorme hoeveelheid plastic in het milieu terugdringen.

Met de Beat the Microbead app kun je makkelijk controleren of een product micro plasticdeeltjes bevat. Je scant met de app de barcode van het product en ziet direct of het product de microbeads bevat.

questionmark app

Questionmark

De gratis app Questionmark laat de keurmerken zien van een product op basis van verschillende duurzaamheidsthema’s. Bijvoorbeeld dierenwelzijn, milieu en mensenrechten, maar ook of het product past binnen een gezond voedingspatroon.

Je scant met de app de barcode van het product en je krijgt meteen de informatie die je wilt weten. Je kunt ook in de app instellen wat voor jou belangrijk is, zodat je deze informatie het eerst ziet.

Met deze app wordt het veel makkelijker om duurzaam te kopen.

keurmerkenwijzer app

Keurmerkenwijzer

Word jij ook overspoelt door het aantal keurmerken? Of vertrouw je niet alle keurmerken (meer)?

Download dan de Keurmerkenwijzer app. Milieu Centraal heeft deze app ontwikkeld. In de app worden de keurmerken op een rijtje gezet, maar heeft Milieu Centraal ook voor je uiteengezet hoe het keurmerk scoort op aspecten als dierenwelzijn, milieu en sociale aspecten.

Zo heb je een onafhankelijke keurmerken beoordelaar.