Duurzaam leven Duurzaamheid

Tips om duurzaam te wonen in Brabant en Nederland

duurzaam huis

In Brabant en ook in Nederland staat veel duurzame huizen. De eigenaren vertellen graag hoe zij duurzaam wonen. Ze delen graag hun ideeën, problemen, tips en oplossingen.

Daarom hieronder duurzaam wonen tips van eigenaren van duurzame woningen in Brabant.

Van het gas af in Brabant

We moeten binnenkort allemaal van het gas af, zo is het beleid in Nederland. Maar dit zal nog een hele klus zijn.

Veel huishoudens zijn namelijk afhankelijk van gas voor de verwarming van hun woning, warm watervoorziening en om te koken. Toch zijn er alternatieven.

Het is voor nu daarom vooral belangrijk dat je je gaat oriënteren op gasvrije alternatieven zodra je wilt gaan vernieuwen.

  • Ga je bijvoorbeeld een nieuw fornuis kopen? Overweeg dan sterk een elektrische kookplaat. Nu al.
  • Is je cv-ketel al oud? Bekijk dan nu alvast de alternatieven van een warmtepomp.
  • Wil je investeren in je huis? Houd dan rekening met een toekomst zonder gas. Dat betekent eerst investeren in een goede isolatie en in zonnepanelen op het dak.
  • Gaat je cv-ketel morgen kapot? Kies er dan voor om een cv-ketel te huren en je te oriënteren op de warmtepomp als alternatief.

Het is belangrijk dat je je nu alvast voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Je woning aardgasvrij maken, is namelijk een redelijke hoge investering. Je kunt deze investering dus het beste doen wanneer er toch al geïnvesteerd moet worden. Zoals een investering in een nieuwe cv-ketel of een nieuwe kookplaat.

Lees ook: Duurzaam leven tips: Gewoon doen!

Daarmee moet je ook rekening houden met de kenmerken en voorwaarden van de alternatieven. Aardgas wordt steeds duurder, dus je kunt vandaag al beginnen. Het allerbelangrijkst aan een gasvrije woning, is een goede isolatie. Hoe beter je woning de warmte kan vasthouden, hoe minder je hoeft te stoken en hoe minder je afhankelijk bent van gas voor het verwarmen van je woning.

Een ding is zeker: Uiteindelijk moet je afstappen van het gas.

En met het oog op een duurzame toekomst: beter vandaag dan morgen.

duurzaam koken

Is de warmtepomp een goed alternatief?

Een warmtepomp is een goed alternatief op een cv-ketel. Maar hier zitten wel een aantal belangrijke haken en ogen aan.

Het is essentieel om eerst je woning goed te isoleren alvorens je een warmtepomp overweegt. Zonder goede isolatie moet de warmtepomp te hard werken en dit kost te veel energie. Dat is dan niet meer rendabel.

Je kunt daarom beter ook groene energie gebruiken voor de warmtepomp. Anders gaat de geboekte klimaatwinst in rook op. Je kunt het beste eerst investeren in zonnepanelen. En natuurlijk kun je vandaag al beginnen met het afsluiten van een contract bij een groene stroom aanbieder.

Heb je een oud huis? Een warmtepomp is momenteel nog geen goed alternatief voor oude woningen. Dit komt vooral door de isolatie van de woning. Ook is een warmtepomp nog niet erg geschikt voor kleine woningen. En de warmtepomp maakt redelijk wat lawaai, dus houdt ook rekening met de buren.

Maar om positief af te sluiten: bij groen opgewekte stroom is de warmtepomp nu al een fantastisch apparaat dat jou verzekert van warm water en een warm huis.

duurzame materialen

Duurzaam wonen gaat verder

Veel mensen denken bij ‘duurzaam wonen’ direct aan isoleren en zonnepanelen op het dak. Maar duurzaam wonen gaat verder dan dit.

  • Gebruik duurzame materialen in je woning en bij het isoleren, afwerken en onderhouden van de woning.
  • Hergebruik materialen in de bouw en het interieur.
  • Richt je tuin diervriendelijk en klimaatvriendelijk in. Dus veel groen, bloemen en planten voor de insecten, bijen, vlinders en vogels.
  • Kweek wellicht zelfs je eigen groente in een moestuin.
moestuin

Hoe isoleer ik mijn woning?

Het is een mooi voornemen om je woning goed te isoleren. Maar ventileren is ook belangrijk. Hoe kun je je huis goed ventileren, maar ook goed isoleren? Daarvoor is het belangrijk om een goed isolatiebedrijf in te schakelen.

Praat hierover met ander woningeigenaren die hun huis hebben laten isoleren. Bijvoorbeeld tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute in Brabant.

Neem een kijkje in een ecodorp.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Je kunt het beste een installateur in de hand nemen die zich speciaal richt op het verduurzamen van woningen in Brabant.

Een goede installateur kijkt naar je wensen, de mogelijkheden van je woning en naar je budget. Het is voor jezelf belangrijk dat je niet te veel ingeeft op je comfort, want dat hoeft helemaal niet. De installateur maakt vervolgens een werkend plan.

Het kan ook helpen om op bezoek te gaan bij duurzame woningen bij jou in de buurt. Wellicht zelfs een duurzame woning in een vergelijkbare woning als jouw woning.

slapende kat

Ga naar de Nationale Duurzame Huizenroute in Brabant

Hoe ontmoet je eigenaren van duurzame woningen bij jou in de buurt? Pp de Nationale Duurzame Huizenroute in Brabant. Dit is een perfect moment om bij andere huiseigenaren binnen te kijken. Je kunt hen vragen stellen over het verduurzamen van hun woning. Dit levert niet alleen veel inspiratie op, maar ook nieuwe inzichten over de mogelijkheden die er zijn.

Hou dus de website van de Duurzame Huizenroute Brabant in de gaten.