Duurzaam leven

Duurzaam leven tips: Gewoon doen!

duurzaam bos

Wil Jij duurzaam leven? Dat moet je gewoon doen. Het klinkt misschien als een enorme stap, maar duurzaam leven is heel makkelijk. Je hoeft helemaal niet in te leveren op je comfort of luxe. Je moet gewoon wat andere keuzes maken. Simple as that. Daarom hier mijn duurzaam leven tips.

Duurzaam leven moet je gewoon doen!

Lees hieronder mijn Duurzaam Leven Tips en voer ze gewoon één-voor-één uit.

Waarom?

Omdat jij deze aardbol niet wil verkloten met jouw over the top levensstijl. Je wilt gewoon een beetje bewust leven. Het uitvoeren van deze tips kost slechts een paar minuutjes en geen moeite. Heel makkelijk dus, maar de effecten zijn enorm. En dat is je doel: de aarde minder belasten met jouw levensstijl.

duurzaamheid strip

Beste duurzaam leven tips

Ik geef je hieronder de beste duurzaam leven tips. Begin bij mijn eerste tip, en werk deze naar onder af. BAM! Ga gewoon voor een duurzaam leven.

1.     Sluit een echt groene stroomcontract af

Veel energieleveranciers sjoemelen met de stroom. Je denkt dan groene stroom te krijgen, maar krijgt gewoon keiharde grijze stroom, met een stapeltje sjoemele energiecontracten.

Ga daarom naar Echt Groene Stroom.nl en sluit een contract af met een van de energieleveranciers met een 9,7 of hoger.

Ik krijg stroom van Vandebron.nl. Ik weet precies hoe mijn stroom wordt opgewekt, namelijk van de windmolens op het Windpark Klokbekertocht bij Swifterband. Daar hebben een aantal particuliere partners een paar windmolens geplaatst. De opgewekte groene energie verkopen ze aan Vandebron. Dat is echt groene stroom dus, en niet sjoemelstroom.

Kies daarom voor echt groene stroom. Je hebt echt in een paar minuten een nieuw duurzaam energiecontract afgesloten via Echt Groene Stroom.nl.

2.     Koop duurzame producten

In de supermarkt heb je een keuze. Er is tegenwoordig altijd wel een duurzame variant. Kies dan het duurzame product. Dat maakt écht een verschil.

Dit is vaak de biologische variant. Geef altijd de voorkeur aan biologische boven andere type producten.

Heb je het niet zo breed? Neem je dan voor om een aantal producten biologisch te kopen. Bijvoorbeeld producten waarbij het effect op de natuur en op jouw gezondheid het grootst is. Zoals biologische eieren, melk en bladgroente. Of eet minder vlees, dat is ook heel duurzaam en goedkoop.

Lees verder: Wat is een ecodorp?

Duurzame producten zijn ook producten die lokaal zijn verbouwd. Dus in de buurt. Of bijvoorbeeld boerenproducten in de buurt. Tropische vruchten zijn met een containerschip naar Nederland getransporteerd. Een containerschip is een van de grootste vervuilers ter wereld. Geef daarom de voorkeur aan groente en fruit die in Nederland worden verbouwd. Dit zijn ook erg lekker.

Dat betekent niet dat je nooit bananen of avocado’s mag eten. Maar eet het ook niet elke dag.

En eet zoveel mogelijk seizoensproducten. Deze producten zijn vers en komen vanaf het land recht naar je bord. Dat betekent dus niet dat ze lang zijn opgeslagen of ingevroren. Dat scheelt dus heel veel energiekosten.

koe in wei

3.     Recycle!!!!

Recyclen is helemaal niet moeilijk. Hier kun je vandaag al mee beginnen.

Koop eerst een goede prullenbak waarmee je makkelijker kunt recyclen. Dat is een prullenbak met twee of drie vakken. Hoeveel ruimte heb je? Dan heb je één prullenbak voor het scheiden van:

 • Restafval
 • Plastic
 • Papier

En daarnaast scheidt je natuurlijk nog het glas. Dit kan ook in een aparte bak. Dit maakt het recyclen veel makkelijker.

Mijn tip: Koop een prullenbak met twee of drie vakken die je in een keukenkastje kan monteren. Dan is het uit het zicht.

Maar je kan meer recyclen. Recyclen is iets wat heel normaal zou moeten zijn.

 • Batterijen!!!! Deze zijn super vervuilend. In elke supermarkt is er een bak voor batterijen. Zoek deze op in jouw supermarkt en lever hier je oude batterijen in.
 • Statiegeldflessen. Gelukkig zijn wij Nederlanders wel zo gierig dat we dit trouw recyclen.
 • Kleine apparaten. Is er een klein apparaat stuk? Gooi deze niet weg! Soms kan het apparaat nog worden gemaakt. In andere gevallen kunnen onderdelen uit het apparaat worden hergebruikt of recyclet. Kleine apparaten lever je in bij Wecycle. Wecycle heeft super veel inleverpunten door heel Nederland, dus ook zeker bij jou in de buurt. Bekijk hier de inleverpunten van Wecycle bij jou in de buurt.
 • Kleding. Weggooien is zonde, in alle gevallen!
  • Heb je dure merkkleding die je niet meer draagt? Dan kun je deze vaak verkopen via een tweedehandswinkel. Dan verdien je er nog wat mee. Er zijn verschillende winkels in Nederland waar je dit kunt doen.
  • Minder goede kleding? Doneer dit aan een organisatie, zoals het Leger des Heils. Dan weet je zeker dat je kleding terechtkomt bij mensen die het nog goed kunnen gebruiken.
  • Oud textiel? Deze kun je inleveren bij een textielcontainer bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld de containers van Sympany. De goede stukken worden weggegeven of doorverkocht. De slechte textiel wordt gerecycled.

4.     Koop minder

We zijn verslinders van spullen geworden, overconsumeren en kopen veel te veel. Heb je dat allemaal wel nodig?

Neem je voor om steeds goed na te denken of je dit wel echt nodig hebt. Bij alles wat je koopt. Twijfel je? Doe het dan gewoon niet.

En koop zo min mogelijk producten van of met plastic. Plastic vergaat nooit (of heeel langzaam), eindigt in de oceanen, en plastic is ook gemaakt van aardolie. Plastic is van alle kanten slecht voor het milieu.

Koop je toch iets, kies dan bijvoorbeeld voor tweedehands of refurbished (ook zakelijk: bijvoorbeeld refurbished elektronica).

wandelen door de alpen

5.     Reis lokaal

We hoeven niet de hele wereld meer te bereizen.

 • Wil jij een avontuur?
 • Nieuwe plekken ontdekken?
 • Een onvergetelijke reis maken?

Ga gewoon naar een plek in de buurt. Europa heeft zo ontzettend veel te bieden.

Bijvoorbeeld: Ierland, Schotland en de Schotse eilanden, Faeröereilanden, Lapland, Rusland, Zuid-Italië, de Alpen, Dalmatië, Slovenië, Albanië, Macedonië…

Ik kan zo nog wel even doorgaan.

Verre reizen zijn zoooo 2010.

Wat zijn jouw duurzaam leven tips?