>

Wie zijn wij - de mensen

documentaireWij zijn met een heleboel enthousiaste mensen, het aantal neemt nog toe, we zitten rond de 150 leden.
Een leuke documentaire over Ecodorp Brabant is gemaakt door Omroep Brabant waar drie huishoudens getoond worden in hun reis naar ons toekomstige ecodorp.
Bekijk hier de documentaire.

Tijdens het dorpsweekend twee jaar geleden hebben we laten zien waar we als dorpsbewoners staan, dus als je deze pagina met filmpjes bekijkt, leer je ons een stuk beter kennen!
En bekijk ook zeker deze film over het bouwen op De Kleine Aarde.

Wie zijn wij - de organisatie

Vereniging Ecodorp Brabant bestaat sinds november 2009 en is:
- door het Bureau van het Europees Platform erkend als een Instelling met Educatieve Doelstellingen; we mogen dus cursussen geven die gesubsidieeerd kunnen worden door de EU
- hebben 120.000 euro subsidie ontvangen voor ons experimentele bouwproject op De Kleine Aarde

Wat we als organisatie niet hebben is een religieuze of politieke voorkeur. We hebben gekozen voor een verenigingsstructuur zodat iedereen gelijk is en beslissingen uiteindelijk genomen worden tijdens dorpsbijeenkomsten.

In onze visie hebben we als Vereniging Ecodorp Brabant beschreven 'wat' we willen.
In onze cultuurprincipes beschrijven hoe we met elkaar en onszelf omgaan. Deze principes vormen een bron waaruit inspiratie, motivatie en vertrouwen ontstaat. Ze bieden ons houvast en richting, zonder de ontwikkeling van onszelf en ons ecodorp te beperken.
Bekijk hier onze cultuurprincipes...

We hebben ons verdeeld over een heleboel thema's in groepen. Deze groepen zijn bezig met de ontwikkeling van ons ecodorp in één of andere vorm en rond een thema.
Er zijn nu 50 groepen in het ecodorp, waarvan er een stuk of 8 groepen bezig zijn met het duurzame bouwproject op De Kleine Aarde.

Je kunt je de voortgang van ons project het beste voorstellen als een boot op een snelstromende rivier. Een gedicht van de Hopi-indianen geeft het waarschijnlijk het beste weer. Dat kun je hier lezen. Om je richting te bepalen, gaan we niet sturen, we gaan alleen onze aandacht richten op de plek waar de stroming het snelst is, gewoon een beetje meeleunen zodat de boot vanzelf die richting opgaat. Dat klinkt voor mensen die graag willen sturen en controle willen houden misschien eng, maar in de praktijk blijkt het goed te werken.

Verder bestaan we uit veel mensen die nu al een eigen onderneming hebben en mensen die een onderneming willen beginnen.
Ook hebben we een heleboel mensen met spirituele ondernemingen, een achttal coaches, zes B&B's, mensen die een hostel willen beginnen, een natuurcamping, we hebben een aantal kunstenaars en ook veel mensen die kunst als hobby beoefenen. We hebben een aantal Permacultuur-experts en iemand die een kaaswinkel wil beginnen. We hebben een paar dat graag een boerderij wil beginnen en een aantal mensen die graag in de gezamenlijke tuin willen gaan werken. En het zijn zowat allemaal mensen die plezier in het leven hebben, merkte ik op het eerste dorpsweekend en tijdens de bouwmaanden op De Kleine Aarde.

ParapluorganisatieIn 2011 hebben we gemerkt dat er meerdere ecodorpinitiatieven leven binnen de Vereniging Ecodorp Brabant. Het doel is bij allemaal hetzelfde: duurzaam wonen en leven.
Het karakter, de manier van werken, een vriendengroep en soms de lokatie waar ze willen wonen, dat zijn de verschillen waardoor verschillende initiatieven van de grond komen.

Als jij interesse hebt en je wil op de hoogte gehouden worden, klik dan hier.