>

Vis kweken op duurzame manier

Kan er op een duurzame wijze vis gekweekt worden?
Ja hoor. Greenpeace heeft een heleboel aanbevelingen geschreven en daar willen we ons natuurlijk aan houden.
Aanbevelingen Greenpeace betreffende duurzame viskwekerij.
Greenpeace adviseerde ons tilapia, meerval, karper, klaresse en snoek.

Klaresse
Zeker een aanrader volgens Greenpeace.
http://claresse.eu/index.htm

Snoek
Deze vis kan in een grote visvijver zich thuisvoelen in zijn eigen habitat. De meest natuurlijke manier van viskweken.

Spiegelkarper
De spiegelkarper is een gewone schubkarper die door het kweken en sorteren is ontstaan. Deze spiegelkarper is ook erg dik hij werd dus gekweekt om veel vlees te hebben en om makkelijk schoon te maken. Helaas hebben we ook voor deze karper weer eiwitrijk voer nodig.

Graskarper
Nu is er ook de graskarper deze van oorsprong uit China afkomstige vis is een hele snelle groeier en is in de jaren 70 als proef uitgezet om de oevers te begrazen en op deze manier in stand te houden. Hier is hij beschermt en komt slechts in beheerd water voor. Het is dan ook moeilijk om hier een recept voor te vinden.

Zilverkarper
Dan is er nog de zilverkarper hier weet ik nog niet veel van maar hij is een algen eter dus is ook een optie.

Tilapia
http://www.aquacultuur.wur.nl/NL/Visteelt/Productie+en+teelt/Productiesoorten/Tilapia/
Tilapia
De tilapia is een tropische zoetwatervis waarvan verscheidene ondersoorten bestaan. De ondersoorten die het meest geschikt zijn voor de kweek zijn de Mozambique tilapia (Oreochromis mossambicus) en de nijltilapia (O. niloticus). Volwassen tilapia is een grazer die kan groeien op plantaardig voedsel, al geldt dit niet voor juvenielen. Tilapia is een muilbroeder, wat inhoudt dat de vrouwtjes de bevruchte eieren in de bek nemen. Na enkele dagen komen de eieren uit, maar de larven blijven nog geruime tijd in de bek. De nijltilapia kan maximaal 60 cm groot worden, bij een gewicht van 4200 gr. De Mozambique tilapia heeft een maximale lengte van 39 cm bij een gewicht van 1130 gram. Lees hier meer over een duurzame Tilapiakwekerij.

We kunnen alle adviezen gebruiken om op duurzame wijze zelf vis te kweken. Heeft u een tip voor ons?
Laat het ons weten:

Onderwerp:
Tip:
Link:
 

Nieuws: Vergunning niet meer nodig bij kweek uitheemse vissoorten in gesloten systemen

Er is geen vergunning meer nodig bij het kweken van uitheemse vissoorten in de Europese aquacultuur-industrie binnen gesloten systemen. Dit heeft het Europees Parlement op 23 november besloten. Het betreft bedrijven die een gesloten systeem hebben voor aquacultuur, waardoor de biodiversiteit geen schade oploopt.

bron: Europees Parlement, 23/11/10