>

Dorpsplein

dorpsplein boom winkeltjes Het dorpsplein is het centrum van alle activiteiten. Hier zijn:

 

 

Patronen:

124. HOEKJES MET ACTIVITEITEN **
pleinHet leven op een plein ontstaat van nature langs de randen.
Als de rand mislukt komt het plein nooit tot leven.
Omgeef plaatsen waar het publiek samenkomt met centra van activiteiten: kleine, gedeeltelijk omsloten gebiedjes aan de rand die de open ruimten tussen de paden insteken en die activiteiten bevatten die het voor mensen gemakkelijk maken te blijven staan en er zich bij te laten betrekken.

125. ZITTEN OP EEN TRAP *
trapAls er ergens iets te doen is, dan zijn de beste plaatsen de plaatsen die hoog genoeg zijn om een goed uitzicht te hebben en laag genoeg om mee te doen.
Verhoog de rand van ruimten waar mensen samenkomen op punten waar er een trap naar beneden komt of er een verloop in hoogte is, met enkele treden. Maak deze verhoogde gebieden rechtstreeks vanuit het plein toegankelijk zodat de mensen er samen kunnen komen en er kunnen gaan zitten kijken naar wat passeert.

126. IETS RUWWEG IN HET MIDDEN
middenKies tussen de natuurlijke paden die een openbaar plein, een binnenplaats of een stuk gemeenschappelijk land kruisen, iets om ruwweg in het midden te zetten: een fontein, een boom, een beeldhouwwerk, een carillon met banken, een windmolen, een muziektent. Maak er iets van dat een sterke en voortdurende impuls geeft aan het plein en dat de mensen naar het midden lokt. Laat het staan op de plaats waar het tussen de paden terecht is gekomen en weersta de impuls het precies in het midden te zetten.