>

Verwarming en koeling in een Earthship

Winterverwarming
winterverwarming
In de winter wordt het earthship wordt vooral verwarmd door de warmte van de aarde en bijverwarmd door zonlicht.
ThermalmassIn de winter is de aarde warmer dan de lucht en verwarmt ze het huis. De met aarde gevulde autobanden hebben een grote thermische massa waardoor ze veel zonlicht kunnen absorberen en de warmte kunnen opslaan. De muren zijn meer dan een meter dik en isoleren het huis dan ook perfect.

 

De voorgevel van een earthship is altijd naar de zon gekeerd.
De grote ramen aan de zuidkant staan in een hoek van 60°, dwars op de zon.
In de winter staat de zon laag en dringen de zonnestralen tot diep door in de vertrekken achter de gevel. De
zon houdt de vertrekken warm en de muren en vloer absorberen de hitte. De muren waar de
zonnestralen op vallen worden donker geverfd om zo de hitte optimaal te kunnen absorberen.
‘s Avonds geven de muren de opgeslagen warmte weer af waardoor de temperatuur in het earthship
aangenaam blijft.
In Nederland is het altijd nodig om bij te verwarmen. Wij van het bouwteam Earthships van Ecodorp Brabant adviseren om bijvoorbeeld een tegelkachel te combineren met vloer- of wandverwarming.
roosters

Verse luchttoevoer
Door de ramen aan de zuidkant te openen, kan er verse lucht binnenkomen in de serre. Omdat warme lucht stijgt, gaat deze via roosters in het plafond naar de ruimtes achterin het Earthship. Zodoende komt er verse warme lucht in het hele Earthship.

 

 

Zomerkoeling
zomerverwarming
In de zomer wordt het Earthship vooral gekoeld door de muren en de aarde. Aan de achterkant en de zijkanten is het huis grotendeels omringd door een wal van aarde. wal
De koudere aarde koelt in de zomer de muren en daardoor ook het hele huis.
In de zomer staat de zon zo hoog aan de hemel dat de zonnestralen, die door de voorgevel naar binnen vallen, de muren niet raken. Hierdoor kan er dus ook geen warmte worden geabsorbeerd en blijven de muren koel. De ramen kunnen worden afgedekt om het zonlicht tegen te houden.

Verse luchttoevoer
Lucht wordt binnengehaald via buizen door de achterste zandwal. Door de aarde wordt de lucht afgekoeld voordat het binnenkomt. Als ramen naar de serre opengezet worden, kan de lucht via de dakramen afgevoerd worden en ontstaat er een automatische luchtstroom.


Met dank aan Owaze voor de teksten