>

Een Earthship is de meest duurzame woning ter wereld in een zonnig klimaat

Er zijn enkele nadelen aan een Earthship in ons klimaat, waardoor waarschijnlijk geen van onze bewoners er eentje zal willen bouwen (al is iedereen daar vrij in):
- in de herfst en de winter, als het overdag bewolkt is geweest, schijnt er geen zon op de banden. Deze worden niet opgewarmd, waardoor je bij moet stoken om de temperatuur aangenaam te krijgen. In Nederland schijnt in december gemiddeld maar 43 uren zon (anderhalf uur per dag). Taos, waar de Earthships ontworpen zijn, heeft 210 uren zon (7 zonuren per dag) in december. Het grote voordeel van Earthships, het opwarmen van de bandenmuur komt in Nederland dus niet tot zijn recht. Eén van onze bewoners was met haar gezin naar het Earthship in Normandië gegaan. Buitentemperatuur was 6 graden, binnentemperatuur was 9 graden, toen ze aankwamen.
- wonen in een Earthship op een zonnige dag in de winter betekent dat je de hele dag met een zonnebril op loopt; je kunt op een zonnige wintersdag namelijk niet de gordijnen dichttrekken, want anders worden de bandenmuren niet opgewarmd en heb je het in de avond weer koud.
- er is veel meer vocht in Nederland, als in Taos en vocht, samen met koude is slecht voor het menselijk lichaam. Je moet dus veel bijstoken om het vocht uit de lucht te halen.
- heb je geen droge ondergrond, dan moet je de grond flink ophogen, zoals in Zwolle is gebeurd.
- een Earthship heeft een stenen of cementen vloer nodig, want als je geen stenen vloer hebt, dan zal de vloer niet opwarmen overdag en dus ook 's-avonds geen warmte afgeven.
Al die nadelen betekenen niet dat je niet zou kunnen kiezen voor een Earthship, iedereen mag zelf bepalen in wat voor soort woning hij of zij gaat wonen.

Meningen van Nederlandse duurzame architecten die op ons Ecodorpweekend geweest zijn over Earthships:
Huub van Laarhoven
Leo van Beek
Enno Wiersma
Césare Peeren van 2012 Architecten (ontwerper van het oorspronkelijke ontwerp van Earthship Zwolle)
Voor de complete presentaties van deze architecten, en links naar hun websites, kijk op deze pagina.

Earthship

De werking van een Earthship:
- hij maakt zoveel mogelijk gebruik van aarde- en zonnewarmte om het binnenklimaat zo warm mogelijk in de winter te maken.
- hij gebruikt regenwater op veel verschillende manieren.
- in huis worden planten gekweekt van het afvalwater. Daardoor kun je in een deel van je eigen voedsel voorzien.
- hij maakt gebruik van zonne- en windenergie en kan daarin volledig zelfvoorzienend zijn.
- koeling van het huis gebeurt zonder apparaten, door de koelte van de aarde, door wind en drukverschillen.
- hij is gemaakt van afval dat niet verder machinaal bewerkt hoeft te worden (meestal is dat bij recycling wel het geval).

Hoe bouw je een Earthship (filmpje van 2,5 minuten)?
bouwen

Een Earthship zorgt eigenlijk voor zijn bewoners!

Het zorgt voor verkoeling, warmte, veiligheid, energie en zelfs voedsel.

En een Earthship net als een strobalenhuis kunnen, doordat ze met de hand gemaakt zijn, door de bewoners zelf, zo mooi zijn als je je maar kunt bedenken! En goedkoop zijn ze ook, al zijn de kosten die genoemd worden, nogal verschillend.

Enorme milieuwinst
Dat een Earthship geen fossiele brandstof verbruikt voor verwarming of elektriciteit (en dus ook geen CO2 uitstoot) is niet eens het grootste voordeel. Door het gebruik van afgedankte autobanden, blikjes en flessen wordt een veel belangrijker milieuwinst geboekt.

Autobanden_3 Ten eerste kan een enorme hoeveelheid afval nuttig aangewend worden. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk worden er elk jaar 40 miljoen autobanden afgedankt. Voor het project in Brighton worden ongeveer 1.000 autobanden per huis gebruikt, wat betekent dat er met de voorraad afgedankte banden in het VK elk jaar 40.000 huizen kunnen worden gebouwd. De jaarlijkse aanvoer van weggegooide blikjes en flessen is zo mogelijk nog groter.

Bovendien gaat het om hergebruik van afval, niet om recycling. Dat is een veel groenere optie dan bijvoorbeeld het rubber sterk afgekoeld te vermalen tot verkeersdrempels, omdat het afval geen bijkomende industriële processen ondergaat (alweer met het bijhorende energieverbruik).

Bouwmaterialen uitgespaard
Daar houdt het niet op. Door het gebruik van afvalmateriaal kunnen ook duizenden en duizenden tonnen bouwmaterialen bespaard worden, voornamelijk beton, mortel en bakstenen. De milieuschade van een traditioneel huis is niet alleen het gevolg van het energieverbruik tijdens het verbruik, ook het vervaardigen van de bouwmaterialen is zeer energie-intensief.

Oude gebouwen worden vaak platgegooid met het argument dat nieuwe gebouwen beter geïsoleerd zijn en dus minder energie verbruiken. Daarbij wordt echter vergeten dat zowel het afbreken van het oude huis als het opbouwen van het nieuwe huis enorm veel energie en bouwmaterialen kost, waardoor de voordelen van een beter isolatie worden teniet gedaan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Er zijn revolutionaire en onconventionele ideeën nodig om een wereldwijde oorlog om energie te voorkomen."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De cementproductie is een van de meest energie-intensieve industriële processen die er bestaat. Wereldwijd is de sector verantwoordelijk voor maar liefst tien procent van de CO2-uitstoot, waardoor het na transport en energieproductie de belangrijkste bron van dat broeikasgas is (ontbossing buiten beschouwing gelaten). Door huizen te bouwen op basis van afvalmateriaal (of ze nu zelfvoorzienend zijn of niet) wordt dus een dubbele milieuwinst geboekt.

Met dank aan Kris De Decker voor zijn artikel op:
http://www.lowtechmagazine.be/2007/11/bouw-een-zelfvo.html

Als jij interesse hebt in een Earthship en je wil op de hoogte gehouden worden, klik dan hier.