>

Voortgang (laatste aanpassing: 11 november 2015)

1-11: Vlieg mee over het terrein van Ecodorp Boekel.
Klik hier voor de rondvlucht. Het is echt de moeite waard, geloof me!

11-11: Ecodorp Boekel gaat een biobased, energieneutrale woning bouwen voor de Innovatie Expo op 14 april 2016

De Innovatie Expo wordt elke twee jaar georganiseerd door de overheid i.s.m. bedrijfsleven en kennisinstituten om te laten zien wat er allemaal ontwikkeld wordt op innovatief, duurzaam gebied. Dit jaar is hij een half jaar uitgesteld omdat ... Lees verder

16-7: Geef Ecodorp Boekel extra brandstof om op te stijgen!

Onze contactpersoon van de Rabobank zei: 'Ik twijfel er niet aan dat er veel interessante mogelijkheden op jullie pad zullen komen als jullie eenmaal in de lucht zijn. Het probleem zit hem in het opstijgen.'

Want tijdens het opstijgen zal geen bank ons ondersteunen, die nemen geen enkel risico meer. We zijn hard bezig om besparingen aan te brengen in onze begroting, maar toch zullen we meer geld nodig hebben dan de € 100.000 die we zelf al inleggen.
Om ons project de lucht in te krijgen, hebben we nog € 150.000 nodig. Gelukkig weten we, dat we dat gemakkelijk binnen 5 jaar terug kunnen betalen, alleen al van de huur van de bewoners.
Ben jij of ken jij iemand die zijn spaargeld 5 jaar lang niet nodig heeft en na die vijf jaar 20% meer terug gekregen heeft?

Lees meer

15-7: Bouwvergunning tijdelijke bewoning goedgekeurd!
De tijdelijke bouwvergunning van Ecodorp Boekel is goedgekeurd en de inzageperiode is verstreken. Dat betekent dat de 10 tijdelijke woningen, de werkplaats, het helofytenfilter en een kas geplaatst mogen worden: De bouwcirkel mag eindelijk gaan bouwen! En uiteindelijk gaat het er zo uitzien.

Lees meer

16-7: Ecodorp Boekel stijgt op!
Lees hier de nieuwsbrief...
Challenge Stad van de Toekomst 29-6: Ecodorp Boekel pitcht voor Stad van de Toekomst
Ecodorp Boekel was geselecteerd uit een groep van 150 aanmeldingen om te pitchen in Pakhuis de Zwijger voor de Challenge Stad van de Toekomst.
Lees hier meer...
Biobased Bouwcentrum 16-5: Crowdfundingactie voor Biobased Bouwcentrum
We gaan een crowdfundingactie opzetten voor de aanschaf van een uitgebreide werkplaats die we gaan gebruiken voor onze Biobased huizen te bouwen.
De beloningen zijn heel leuk, een gezond en lekker diner, een zomerfeest, een overnachting in een boomhut. Lees meer bij CrowdAboutNow.
1-5: Volg de avontuurlijke reis op Facebook!
Volg de avontuurlijke reis van Ecodorp Boekel om een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding te worden. Bezoek en like deze pagina.
Waterschap Aa en Maas 15-4: Waterschap ondersteunt Ecodorp Boekel met stimuleringsbijdrage
Het waterplan is innovatief en inspirerend en daarom kende het Waterschap Aa en Maas ons een flinke bijdrage toe!

Ondertekening Ecodorp Boekel

28-4: Ondertekening Gebruikersovereenkomst Ecodorp Boekel en gemeente
Datgene wat de gemeenteraad vorig jaar besloten heeft, is vastgelegd in een afspraak; de gemeente Boekel gunt Ecodorp Boekel 5 jaar de kans om geld te verzamelen om een deel van de grond te kopen.
Lees hier meer...

Plukrijp

28-3: Excursie naar Tuinderij Plukrijp
Deze excursie door Tuinderij Voedselcollectief Permacultuur Atelier is gratis voor leden van Vereniging Ecodorp Brabant. Niet-leden betalen € 10, dus als je slim bent, wordt je lid voor € 10, dan is de volgende activiteit gratis en wordt je (en je duurzame initiatief) op de hoogte gehouden. Aanmelden voor 20 maart via evenementen@ecodorpbrabant.nl. Benzine wordt door de vereniging vergoed en we gaan zoveel mogelijk samen reizen.
Datum en tijd: zaterdag 28 maart van 11:00 tot 21:00
Locatie: Trommelstraat 24, Schriek, België

Bijzondere boomhutten

20-2: Gratis overnachting in een bijzondere boomhut voor donateurs!
Donateurs van Ecodorp Boekel krijgen de primeur om te overnachten in een unieke boomhut, ontworpen door een wereldberoemde Nederlandse kunstenaar.

Lees hier meer...

Warm geld

19-1: Warm geld voor Ecodorp Boekel
Over enkele maanden gaan we al op ons terrein wonen, dus hebben we nu geld nodig om de nodige aanschaf te doen. We hebben natuurlijk onze eigen inleg (eigen vermogen, heet dat). We kunnen geld lenen (vreemd vermogen, noemen ze dat), maar de sympathisanten van Ecodorp Brabant kunnen ons ook steunen met een donatie en jullie donatie noemen we dan 'warm geld'. Dus heb je warme gevoelens naar ons ecodorp, steun ons dan met warm geld door een bijdrage over te maken naar Rekeningnummer: NL48 RABO 0143 3198 92
t.a.v. Ecodorp Boekel en bij de omschrijving: Donatie van (je naam).

Doneer je 100 euro of meer, dan krijg je een overnachting in één van de toekomstige boomhutten aangeboden!
Ecodorp Boekel en Vitaness

23-11: Ecodorp Boekel meets Vitaness
Inspiratie door ontmoeting

Zondag 23 november 2014 vanaf 13:00
Nia Domo, Sint Agtahaplein 6, Boekel, Noord-Brabant

 Ecodorp Boekel en Vitaness Centrum voor Gezondzijn en Welbevinden slaan de handen ineen om de plannen voor het komende jaar te presenteren. Ecodorp Boekel start in april 2015 met tijdelijke woningen plaatsen op het terrein en de bouw van boomhutten. Ook Vitaness start volgend jaar met de bouw en begint als zorgaanbieder in Drenthe. Lees hier meer...

Leonardo da Vinci

26-10: Biobased bouwen met Leonardo da Vinci
Ja, dat gaan we doen in Ecodorp Boekel. Ons tijdelijke buurthuis/werkplaats is ontworpen door Leonardo da Vinci; een zelfdragende koepelgewelf. Dat klinkt al veel indrukwekkender dan een dak. En het leuke is, we kunnen het helemaal zelf bouwen, gewoon vanaf de grond (geen steigers nodig).
Zeldragend koepelgewelf
Lees hier meer...

Impressie Europese ecodorpen

21-10: Filmimpressie van Europese ecodorpen
Bekijk dit filmpje en je hebt een aardig idee van ecodorpen in Europa.

Trouw 15-10: Dagblad Trouw over Ecodorp Boekel
Drie mensen op een leeg, stoppelig weiland in Boekel. Ad Vlems (50) glimlacht als hij om zich heen kijkt, de ogen iets dichtgeknepen tegen de wind. Zijn vrouw Monique Vissers (40) loopt onder de grijze lucht de verte in, druk pratend met een toekomstig dorpsgenoot. En zo begint het artikel…
Ecodorp Boekel 12-10: Ecodorp Boekel zoekt nieuwe leden!
Op 12 oktober geven we een presentatie voor nieuwe leden in Nia Domo in Boekel en rondleiding over het terrein.
We kunnen volgend jaar april al wonen op het terrein, maar hebben nu vooral behoefte aan nieuwe leden om daar al te wonen.
Lees de nieuwsbrief voor meer informatie: www.ecodorpboekel.nl/nieuwsbrief/
  21-8: Ecodorp Boekel is genomineerd voor de grote nieuw organiseren prijs!
Vanwege de innovatieve organisatiestructuur Holacratie is Ecodorp Boekel genomineerd voor De grote nieuw organiseren prijs 2014.
http://www.nieuworganiseren.nu/featured/nominatie-ecodorp-boekel/
  18-8: Ecodorp Boekel in magazine Binnenlands Bestuur
Ecodorp Boekel staat in een groot artikel in het Binnenlands Bestuur Magazine dat naar zo'n 40-50.000 ambtenaren en bestuurders gestuurd wordt: http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/boekel-zoekt-met-ecodorp-grens-van-de-wet.9437502.lynkx
  4-7: Gemeenteraad geeft Ecodorp Boekel de kans!
De gemeenteraad van Boekel heeft besloten om ons de kans te geven ons duurzame burgerinitiatief in gang te zetten. Met dank aan de gemeente, het college, de gemeenteraadsleden en enthousiaste Boekelse bewoners die mee hebben geholpen om onze plannen te verbeteren.
Lees hier meer...
Land Kunst Krant 17-6: Landkunst in de Groene Ladder en Ecodorp Boekel

Onderstaand artikel stond in de Land Kunst Krant 2014, uitgave van bkkc.
www.landkunst.nl

Ecodorp Boekel als inspiratiebron
Over 50 jaar leven we allemaal in een duurzaam dorp of stad, er is geen andere mogelijkheid. De klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen zal komende decennia alleen maar toenemen. Er komt een moment waarop ook de meerderheid beseft dat we zo niet door kunnen gaan.
Dan komt de vraag; hoe dan? En dan zijn er inspirerende voorbeelden nodig…

Lees hier de rest van Ecodorp Boekel als inspirerend voorbeeld...

Ecodorp Boekel inspireert

16-2: Ecodorp Boekel inspireert!
De laatste week hebben de leden van Ecodorp Boekel filmpjes op hun Youtubekanaal gezet die henzelf inspireert. Ze hopen jullie daarmee ook te inspireren. Dit zijn de filmpjes:
1. Duurzame veeteelt door Joel SalatinDuurzame veeteelt
2. Duurzame voedselvoorziening in de woestijnDuurzame veeteelt
3. Leuke documentaire over plastic tasjesDuurzame veeteelt
4. De meest duidelijke documentaire over onze huidige economie: The Story of Stuff Duurzame veeteelt
5. Rentmeesterschap - Wat als God terug zou komen? Duurzame veeteelt
6. Biomimicry - de natuur als duurzaam voorbeeld Duurzame veeteelt
7. Zelf zonnecollectoren maken Duurzame veeteelt

Utopia Boekel

1-1: Ecodorp Boekel op Youtube
Uniek, inspirerend, een Brabants voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding.

Beleef het mee in dit unieke Youtube-experiment!
www.ecoboekel.nl

Groenlingen 21-10: De Groenlingen hebben hun eigen website!
Een groep van zo'n 15 actieve leden (en hun kinderen) van Ecodorp Brabant zijn al een jaar samen onderweg om een woonwerkgemeenschap rond Tilburg op te richten. Hun plannen zijn nu klaar, ze hebben een sterke gemeenschap en ze hebben samen al diverse projecten gestart. Nu is het tijd voor een locatie...
Lees hier alles over De Groenlingen.
TEDx Ecodorp Brabant 10-10: TEDx over de ontwikkeling van Ecodorp Brabant staat online!
Mede-initiatiefnemer Ad Vlems werd gevraagd door de organisatoren van TEDxDamlaan om een presentatie te geven over de ontwikkeling van Ecodorp Brabant. En hij besloot om het meest opmerkelijke te bespreken, nl. hun werkwijze: met de stroom meegaan. Bekijk op de website van Ecodorp Boekel de inspirerende TEDxTalk van Ad.
Ecodorp Bergen locatie

16-5: Eerste ecodorp met grond: Ecodorp Bergen!
Gefeliciteerd met de aankoop van 15 hectaren grond met gebouwen erop en daarmee wordt Ecodorp Bergen het eerste ecodorp van Nederland.
Een mijlpaal in de geschiedenis en een eerste stap in de richting van een duurzamere samenleving.

Lees hier meer over Ecodorp Bergen...

Cursus Humisme

12-5: Gratis cursus Humisme door Marc Siepman: Een van onze ecodorpers, Martijn Ballemans van PUURpermacultuur organiseert een tweedaagse cursus die je alles leert over de bodem, wat erin leeft, de structuur en textuur, mineralen en water.
Datum: 1 en 2 juni in ons gebouw in Boxtel

Lees hier meer...

EDE Nederland 27-2: Ecovillage Design Education: Onder deze noemer is dit trainingsprogramma voor integraal duurzaam leven en werken al in meer dan 40 landen in alle delen van de wereld aangeboden, en gevolgd door deelnemers uit nog veel meer verschillende landen. Het is ontwikkeld als officiële bijdrage aan het VN-programma “Onderwijs voor duurzame ontwikkeling 2005-2014” en beleeft nu zijn première op Nederlandse bodem. Lees hier meer...
Dragon Dreaming 30-3: Dragon Dreaming introductie workshop 30 maart 2013
Dragon dreaming is een projectbegeleidings methode die leidt tot waanzinnig succesvolle projecten. Een hoog streven, maar tot nu toe zijn alle 611 Dragon Dreaming projecten wereldwijd geslaagd.  Dragon dreaming is zo succesvol omdat het een heel complete methode is;
  • het geeft inzicht in het totale proces wat je doorloopt met een groep op weg naar een doel en geeft allerlei middelen om effectief samen te werken,
  • het genereert zeer veel enthousiasme, motivatie en betrokkenheid,
  • het zorgt ervoor dat mensen ten volle hun kwaliteiten kunnen inzetten en kunnen ontwikkelen. Als je meedoet aan een dragon dream project merk je dat je hier persoonlijk van groeit.

Lees hier meer over de workshop...
Ecodorp Brabant kennismakingsmiddag 13-1: Kennismakingsmiddag Ecodorp Brabant
Op zondag 13 januari organiseert Vereniging Ecodorp Brabant een kennismakingsmiddag voor nieuwe en potentiële leden. We geven dan een presentatie over Vereniging Ecodorp Brabant en de huidige situatie rond de vier mogelijke ecodorplocaties, Nijmegen, Oss, Boekel en Midden-Brabant.
Lees hier meer...
Brabants Dagblad 6-10-12: Artikel over hoe mooi Ecodorp Veghel had kunnen zijn
Op verzoek van een journalist van het Brabants Dagblad schreven we een artikel over de dromen die we gehad hebben en de plannen die we gemaakt hadden voor Veghels Buiten. Lees hier het artikel...
dka-gebouw 23-9-12: Het DKA-gebouw is klaar!
Vanaf juli 2010 tot september 2012 hebben meer dan 230 ecodorpers en andere vrijwilligers gebouwd aan een innovatief duurzaam gebouw en de omgeving daarvan. Er zijn bovendien veel bedrijven en organisaties die ons daarmee hebben geholpen en gratis bouwmateriaal leverden.

Wil je even binnenkijken? Dat kan op onze virtuele rondleiding.

Alle ervaring die we opgedaan hebben in workshops of gewoon meehelpen, kun je hier terugvinden op ons virtueel symposium over Duurzaam Bouwen en Samenwerken: http://duurzaambouwen.virtueelsymposium.nl/kennisbank/

Er volgt nog een uitgebreide evaluatie, maar het project is zeker geslaagd!
kennismaking 21-9: Kennismakingsmiddag Ecodorp Brabant
Op zondag 7 oktober organiseert Vereniging Ecodorp Brabant een kennismakingsmiddag voor nieuwe en potentiële leden. We geven dan een presentatie over Vereniging Ecodorp Brabant en de huidige situatie rond Ecodorp Nijmegen. Lees hier meer...
Brabants Centrum 20-9: artikel over ons gebouw in het Brabants Centrum
Het Brabants Centrum schreef een mooi artikel over ons gebouw op De Kleine Aarde. Lees hier het artikel...

17-7-12: Ecodorp Nijmegen opent de deuren!
Ecodorp Nijmegen is een ecodorp initiatief van de initiatiefnemers van Ecodorp Brabant.
Wij willen op geheel duurzame manier in Nijmegen een ecodorp opzetten.

We komen nu in de planningsfase en we kunnen nieuwe mensen met nieuwe kwaliteiten goed gebruiken.
Lees hier meer over Ecodorp Nijmegen...

Catalogus biobased bouwmaterialen 12-7-12: Catalogus Biobased Bouwmaterialen van WUR is uit
Natuurlijk wilde ik weten hoe de stand van zaken was op dit gebied en wat kwam ik tegen: Ecodorp Brabant als voorbeeldproject van biobased bouwen!
Wacht maar tot er een update van deze brochure komt, dan kan er een heel hoofdstuk gewijd worden aan Ecodorp Brabant en...Bouwen met Hennep!
Download hier de brochure van de WUR...
workshop groendak

10-7-12: Workshop Groendak was een groot succes!
Ruim 20 mensen hebben meegedaan aan de workshop Groendak leggen die gesponsord werd door Van Helvoirt Groenprojecten uit Berkel-Enschot.
Lees hier de workshop in PDF-formaat.

En bekijk hier enkele boeiende websites van Van Helvoirt Groenprojecten:

http://www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl
http://www.studiovanhelvoirt.nl
http://www.daktuinspecialist.nl

workshop leemfinish

26-6-12: Uitgebreide workshop Leemfinish
Onze Wouter heeft een uitgebreide workshop Leemfinish in PDF-formaat gemaakt. Wat je ook weten wil van leem, wat je ook kunt doen met leem, hier vind je het!

Download hier de workshop Leemfinish

Virtueel symposium

25-6-12: Virtueel Symposium Duurzaam bouwen en Samenwerking is geopend
We hebben volgens ons een heleboel inspirerende sprekers, waaronder:
- Herman Wijffels
- Kevin McCloud (van De Grote Verbouwing) over een uniek bouwmateriaal
- Huub van Laarhoven
- We Generate (een energiebedrijf voor duurzame energie-opwekkers)
- Juul Martin (van Huis van Overvloed)
- Morgan Freeman zingt over energie!

Het virtueel symposium draait van 23 juni t/m 23 september. Bekiijk het hier...

Glamour

19-4-12: Ecodorp Brabant in Glamour
We komen wel vaker in een magazine, maar Glamour is toch wel speciaal omdat Glamour zich vooral richt op Beauty en Fashion. En toch komen ze met een artikel over het nieuwe wonen, werken en eten dat vooral gaat over duurzaam leven (en ons ecodorp staat in het artikel ook beschreven). Een hele geruststelling dat duurzaam leven door zo'n bijzondere doelgroep gelezen en gedragen wordt.

En het artikel is ook heel goed geworden, wat een hele prestatie is.

Het zegt toch iets over de maatschappij die klaar is voor duurzamer leven.

Workshop Flessenmuur

1-4-12: Workshop Flessenmuur is van start gegaan.
Hier kun je het verslag vinden...

15-3-12: Nieuwsbrief 9 is uitgekomen! Lees hier de nieuwsbrief.
Newsletter 9 is finished!
Read the newsletter...english
nieuwsbrief
symposium 8-3-12: Virtueel Symposium over Duurzaam bouwen en Vrijwilligersparticipatie in de maak!
Zoals beloofd aan onze subsidiegever Agentschap NL gaan we een symposium organiseren rond deze twee onderwerpen. Wat is er duurzamer dan dit te doen op een manier waardoor niemand met de auto hoeft te gaan om ons te bezoeken? We besloten om het virtueel te maken en vroegen de webdesigners van Glemma Digital Creativity om het voor ons te gaan bouwen.
Een indrukwekkende lijst van minimaal 30 sprekers zullen op het Virtueel Symposium te horen en zien zijn.
Lees hier meer over het Virtueel Symposium...

28-1-12: Nieuwsbrief 8 is uitgekomen! Lees hier de nieuwsbrief.

nieuwsbrief

Klik hier voor voortgang 2011

Klik hier voor voortgang 2010

Klik hier voor voortgang 2009

Klik hier voor voortgang 2008

Toekomst
De toekomst is nog onbekend. Maar gezien de snelheid van het project (kijk maar naar alles wat er tot nu toe gebeurd is) zijn onze verwachtingen hoog! Klik hier om onze toekomstverwachtingen te lezen.