>

Hoe gaan we dit verwezenlijken?

De toekomst ligt niet vast en is ook moeilijk te plannen met een project als het bouwen van een ecodorp. We willen graag over een half jaar gaan bouwen en we zijn daar ook klaar voor. Maar het 'hoe' hangt veel af van de gemeente waar we komen. Als ze er klaar voor zijn om de standaardregels los te laten en ons de kans te geven ons doel te bereiken, dan zullen we het in korte tijd in gang zetten. Gemeente Skarsterlân in Friesland geeft een mooi voorbeeld van het stimuleren van duurzaam bouwen.
Wij zijn er in ieder geval klaar voor; een aantal mensen hebben hun huis al te koop gezet, of verkocht. En ook zijn er enkele mensen die al verhuisd zijn naar Brabant om beter mee te kunnen helpen aan de ontwikkeling.

Beknopt stappenplan:

 1. Aantal geïnteresseerden verzamelen check
 2. Werkgroepen maken voor diverse onderdelen check
 3. Begeleiding vragen van een adviesbureau check
 4. Eerste mensen verkopen hun huidige woning check
 5. op het terrein van De Kleine Aarde alvast beginnen met experimenteren met bouwen check
 6. tijdelijk ecodorpje maken waar mensen alvast bij elkaar kunnen wonen
 7. Onze toekomstige gemeente neemt contact met ons op
 8. Grond opkopen, pachten of lenen
 9. Eerst bouwteam gaat tijdelijk op de bouwlocatie wonen, samen met mensen die graag willen koken en voor de kinderen willen zorgen en mensen die aan de permacultuurtuin willen beginnen.
 10. Huizen zetten, bekijk daarvoor het filmpje over bouwen.
 11. Eerste inwoners verhuizen naar hun woning
 12. ....: Het leven in een Ecodorp

Veel beknopter kan het niet, maar we willen ook niet teveel invullen. Tot nu toe liggen we nog op schema, we hebben recent ons eerste gesprek met een geïnteresseerde gemeente gehad. Helaas waren er teveel beperkende factoren aan hun plannen. Heb je alleen interesse in het wonen in een duurzame woning in een duurzame wijk, kijk dan eens naar het Geerpark.

Hoe het zal zijn om samen te bouwen, zal duidelijk worden in dit 8 minuten filmpje over gezinnen die in Engeland samen hun huizen gingen bouwen. Klik hier.

Verder gaan we het Ecodorp ontwerpen met behulp van Permacultuur en Patroontaal en de wensen die voorkomen uit de bewoners zelf, die we middels een grote enquete verzameld hebben.

Als jij interesse hebt en je wil op de hoogte gehouden worden, meld je dan hier aan.
Of mail ons en klik dan hier.