>

Voortgang 2011 (Klik hier voor Voortgang 2012 en klik hier voor voortgang 2010)

cultuurprincipes 3-12-11: Cultuurprincipes van Ecodorp Brabant zijn klaar!
In onze visie hebben we als Vereniging Ecodorp Brabant beschreven 'wat' we willen. In deze tekst 'leven in verbinding' beschrijven hoe we met elkaar en onszelf omgaan. Deze principes vormen een bron waaruit inspiratie, motivatie en vertrouwen ontstaat. Ze bieden ons houvast en richting, zonder de ontwikkeling van onszelf en ons ecodorp te beperken.
Bekijk hier onze cultuurprincipes...
Onkruid 1-12-11: Artikel over Ecodorp Brabant in Onkruid
Dit hele mooie artikel is getiteld 'Pleidooi voor groene levenskunst' en gaat over de filosoof Wilhelm Schmidt. Ecodorp Brabant wordt hierin beschreven als een voorbeeld van mensen die zelf initiatieven ontplooien die leiden tot duurzame verandering.
Het blad Onkruid is te koop in alle boekhandels en natuurvoedingswinkels.
http://www.onkruid.nl
PDC-cursus 25-11-11: Permacultuur Design Cursus in Tilburg!
Onze eigen ecodorper Martijn Ballemans start januari volgend jaar zijn Permacultuur Design Cursus. De 72 urige PDC wordt gegeven in Tilburg en omgeving  en is een volledige Permacultuur cursus.
Martijn staat bekend om zijn afwisselende werkvormen en inspirerende, enthousiasmerende manier van lesgeven.
Lees voor meer informatie en contactgegevens de bijgevoegde flyer.

Veel plezier!

duurzame flat 23-11-11: Ecotorens worden ontworpen als ecodorp
Ir. Hajo Schilperoort, onderzoeker en architect heeft de leden van Ecodorp Brabant uitgenodigd om mee te denken over een Ecotoren. Het gaat om het onwerpen van groene, ecologische, biologische, sociale, (semi-) autarkische, agrarische woontorens. Met een groep van 32 studenten van TU Eindhoven wordt dan 1 semester het concept Ecotoren onderzocht.
Uiteindelijk worden er dus 32 ecotorens ontworpen.
Lees hier meer over samenwerkingsproject Ecotoren...
rocket stove
17-10-11: Het verslag van de cursus Rocket Stove bouwen is klaar. Een Rocket Stove-kachel is een verwarmingssysteem waarbij de vlam onder brand (vandaar de naam Rocket). Je kunt de kachel zelf bouwen van duurzame materialen. De kachel is snel warm en de warmte wordt lang vastgehouden. Lees hier het hele verslag.
Dragon Dreaming

7-9-11: De groep Volwasseneducatie van Ecodorp Brabant organiseert een training Dragon Dreaming, de bekende projectmanagement begeleidingsmethode. De training zal bestaan uit drie workshops:
1. Introduction to Dragon Dreaming (2 dagen)
2. Intensive Course Dragon Dreaming (5 dagen)
3. Empowered Fundraising (2 dagen)
De training wordt gegeven door John Croft.
Klik hier voor meer informatie...

Leidekken
3-9-11: We organiseren een gratis cursus Leidekken op ons dak op vrijdag 9 september met medewerking van BGA en Leikon Dak B.V.
Wil je meer weten en meedoen? Kijk hier voor meer informatie...
zonnebloemwoningen

1-9-11: Duurzame architect Huub van Laarhoven heeft voor ons een cirkel van rijtjeshuizen ontworpen op basis van Helende architectuur!
Huizen voor verschillende doelgroepen, geheel duurzaam ontworpen.
Bekijk hier enkele foto's en download de brochure voor meer informatie.

lachebekjes

10-7-11: Bouwverslag over de afwerking van de muren.
Onze Wouter heeft weer een mooi fotoverslag gemaakt van de laatste weken.

Bekijk hier het verslag...

Documentaire Ecodorp Brabant

2-7-11: Documentaire over Ecodorp Brabant
Op zaterdag 2 juli vanaf 18:09 kwam op Omroep Brabant een documentaire over Ecodorp Brabant waar drie huishoudens getoond worden in hun reis naar ons toekomstige ecodorp.
Lees hier meer

Brabants Dagblad
29-6-11: Aankondinging van documentaire over Ecodorp Brabant in Brabants Dagblad en op enkele nieuwswebsites.
Veghel.nieuws.nl
Veghel in beeld
Digitale gemeentegids Veghel
brabant10
8-6-11: Brabant 10 interviewt Ad en Rolf over het bouwproject op DKA, Ecodorp Veghel en het ecodorp in het algemeen.
Bekijk hier het interview.
leemdansen
2-6-11: Leemstucen in de hemelvaartsvakantie!
Wouter heeft weer een leuk verslag afgeleverd met veel foto's.
glaswand
mei 2011: Bouwverslag van de eerste bouwmaanden is klaar. Erin staat een uitleg over het bouwen van de strobalenmuur en de vierdubbelglaswand.
boerenmarkt
29-4-11: Nog een gesprek met gemeente Veghel over Ecodorp Veghel
We hebben nog een gesprek met gemeente Veghel gehad en daarbij een presentatie gegeven. Een voorbeeld van wat wij kunnen doen binnen Veghels Buiten is het organiseren van een wekelijkse boerenmarkt.
Door een huifkar heen en weer te laten rijden van Veghel centrum naar de boerenmarkt, proberen we ervoor te zorgen dat overlast voor de omwonende door geparkeerde auto's zo klein mogelijk wordt.
Erf
25-3-11: Ecodorp in gesprek met Veghels Buiten over locatie, mogelijkheden en uiterlijk
De locatie waar Ecodorp Veghel terechtkomt binnen het plan van Veghels Buiten is in ieder geval bekend, net als de vorm waarin het gebouwd zal worden en de mogelijkheden die het biedt.
Lees hier meer over dit overleg.
Bekijk hier de erfstructuur van Veghels Buiten.
Greenwish

8-3-11: Greenwish vermeldt Veghels Buiten als mogelijke locatie voor ons ecodorp.
GreenWish staat voor méér ruimte voor duurzaam initiatief. Ze moedigen mensen aan om hun duurzame ideeën uit te voeren. Het korte artikel over de eerste locatie voor Ecodorp Brabant staat hier.
Ze hebben een heel interessante nieuwsbrief over allerlei duurzame initiatieven. Hier kun je je opgeven voor hun nieuwsbrief.

Genoeg  
Veghels Buiten
13-2-11: Dorpsbijeenkomst geheel gewijd aan Veghels Buiten
Tijdens deze dorpsbijeenkomst zijn er 8 presentaties gehouden van diverse werkgroepen die belangrijk zijn voor het onderzoek naar Veghels Buiten als mogelijke lokatie voor het ecodorp. Zeer inspirerend en heel gezellig.
Verder lijkt het alsof het een paar weken stil is, maar op de achtergrond gebeurt er meer dan ooit in de korte geschiedenis van Ecodorp Brabant!
Brabants Dagblad
19-1-11: Ecodorpelingen hikken tegen bouwregels Veghels Buiten aan
Brabants Dagblad volgt ons blijkbaar op de voet. De titel is een beetje ongelukkig, want verder geeft Veghels Buiten ons heel veel ruimte. Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad.
Veghels Buiten
12-1-11: Een mogelijke locatie voor ons Ecodorp!
De projectleider en stedenbouwkundige van Veghels Buiten hebben een geweldige presentatie gegeven aan zo'n 45 ecodorpers.
De presentatie van het bouwproject was zo interessant dat we in ieder geval in gesprek gaan met de gemeente Veghel. Behalve dit project heeft Veghel vorig jaar een bouwvergunning gegeven aan de bouw van een strobalenhuis, dat maakt het voor de strobalenbouwers onder ons wel gemakkelijker.
Meer informatie volgt natuurlijk!
Brabants Dagblad
6-1-11: Ecodorp overweegt Veghels Buiten
Onbedoeld kregen we al publiciteit voordat de presentatie van Veghels Buiten geweest is. Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad.
houtfornuis
8-1-11: Kookdemonstraties houtgestookte fornuizen
Binnen het ecodorp gebeurt er meer dan je aan de buitenkant kunt zien. Zo hebben een aantal mensen een kookdemonstratie gehad van een houtgestookt fornuis van Lohberger en eentje van Rayburn.
Behalve dat koken op houtfornuis een duurzame kookmethode is, kun je met beide fornuizen ook nog warm water verwarmen voor douche/bad en zelfs om je huis te verwarmen.

Klik hier voor voortgang 2010

Klik hier voor voortgang 2009

Klik hier voor voortgang 2008

Toekomst
De toekomst is nog onbekend. Maar gezien de snelheid van het project (kijk maar naar alles wat er tot nu toe gebeurd is) zijn onze verwachtingen hoog! Klik hier om onze toekomstverwachtingen te lezen.