>

Voortgang 2010 (Klik hier voor Voortgang 2011 en klik hier voor voortgang 2009)

ZOZ
31-12-10: In ZOZ, het fantastische blad voor Doen-Denkers stond weer een artikel over Ecodorp Brabant. Het artikel, is net als de rest van het tijdschrift, zeker de moeite waard om te lezen en gaat vooral over de sfeer binnen ons ecodorp. Hier staat het volledige artikel.
In het hele ZOZ-tijdschrift stonden we vijf keer vermeld.
Wil je abonnee worden, kun je dat hier doen: ZOZ-Tijdschrift voor doen-denkers

masterclass
over mensen die dingen voor mekaar krijgen

11-12-10: Radioprogramma Masterclass (wekelijks radioprogramma over mensen die dingen voor mekaar krijgen) in twee delen over Ecodorp Brabant
Deel 1 kun je hier beluisteren.
Deel 2 kun je hier beluisteren.

VHG

Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners
leveren wetenschappelijk onderzochte cijfers over
de waarde van groen !

8-12-10: Nieuwe factsheets over waarde van groen
Kunnen we de waarde van groen in harde cijfers uitdrukken? Bas van Vugt dook in opdracht van Branchevereniging VHG in een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken om concrete getallen te vinden over wat groen betekent op het gebied van economische waarde, veiligheid en gezondheid. Hij haalde een aantal interessante getallen naar boven. De waarde van een huis bijvoorbeeld stijgt met 10% als er een mooie tuin omheen ligt. Een boom van 50 centimeter dik vangt per jaar ongeveer 500 gram fijnstof af en dat compenseert circa 7.500 gereden autokilometers. De aanwezigheid van groen zorgt onder andere voor 25% minder depressies, 15% minder nekklachten, 15% minder migraine en ernstige hoofdpijn en 23% minder astma. Lees hier de rest van het artikel...
biodiversiteit

4-12-10: Meer biodiversiteit, minder ziektes
Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat verlies aan biodiversiteit leidt tot verspreiding van ziektes, waarvan sommigen ook de mens treffen.
Denk daarbij aan de ziekte van Lyme en het Hantavirus dat longinfecties veroorzaakt.

In het ecodorp zullen we een hoge biodiversiteit hebben, vooral ook door onze voedselvoorziening op basis van Permacultuur. Permacultuur ontwerpt ecosystemen met voedselvoorziening als doel.

Lees hier het hele artikel 'Meer biodiversiteit, minder ziektes'.

Vroege vogels
27-11-10: Vroege Vogels radio zend programma uit over het bouwen op De Kleine Aarde. Het is nog leuker geworden dan ik verwacht had...
Beluister hier de aflevering
Trouw
18-11-10: Trouw ging een stukje verder dan andere kranten als het gaat over DKA en geeft zelfs aan waar het ecodorp komt...
Lees hier het artikel van Trouw
logo 2010
17-11-10: Beursvloer Biodiversiteit groot ecodorpsucces!
Ecodorp Brabant was met 7 ecodorpers aanwezig op de Beursvloer Biodiversiteit en deze hebben samen 22 matches gemaakt met andere organisaties en bedrijven m.b.t. Permacultuur, Dragon Dreaming, duurzaam bouwen en zelfs over een mogelijke locatie...
Lees hier alles over de Beursvloer Biodiversiteit.
DKA

10-11-10: Doek valt voor Kleine Aarde in Boxtel
In het Brabants Dagblad:
BOXTEL - Stichting De Kleine Aarde in Boxtel stopt er na 38 jaar mee.
Lees hier het hele artikel...

Er is perspectief!
Enkele leden van Ecodorp Brabant zijn een grootscheepse actie gestart om zeker het ecopark te behouden met zijn huidige educatieve functie.
Meer informatie volgt snel...

New Venture
31-10-10: Met het businessplan van de Permacultuurboerderij doen we mee als inzending aan de Businessplancompetitie van New Venture. New Venture is een initiatief van McKinsey & Company en het ministerie van Economische Zaken om innovatief ondernemerschap te stimuleren.
Volkskrant
27-10-10: In het katern Duurzaam Wonen van de Volkskrant staat ons project en onze website genoemd in het stukje Nederland goes eco.
logo gebouw F
28-10-10: We zijn gevraagd om een presentatie te geven op de Ontmoetingsmarkt Duurzaam Wonen in Breda, georganiseerd door Gebouw F, Centrum voor Architectuur, stedenbouw en landschap.
27-10-10: Alle inzendingen voor de prijsvraag Biodiversiteit en ondernemen, waar wij ook aan meedoen met onze Permacultuurboerderij, hebben van New Venture, van het Ministerie van Economische Zaken een workshop ‘Hoe ondernemend ben je?’ aangeboden gekregen. Dat aanbod neemt ecodorpster Irene aan, want zij gaat de Permacultuurboerderij opstarten.
Duurzaam Vastgoed
21-10-10: De website Duurzaam Vastgoed heeft Ecodorp Brabant als onderwerp in de column: Duurzaam project Uitgelicht! Lees hier het artikel...
architectenweb

20-10-10: Geocell Glasschuim, de innoverende glasschuim/isolatie fabrikant schrijft een artikel over het bouwproject op DKA op Architectenweb. Lees hier het artikel...

logo fontys

20-10-10: Stagiaires ontwikkelen educatief programma DKA
Ineke en Catharina begeleiden 4 stagiaires. De stagiaires komen van Fontys hogescholen, van de lerarenopleiding in Tilburg. Zij gaan een educatief programma maken voor jongeren van 12 tot 18 jaar.  Het educatief programma wordt opgesteld naar aanleiding van ons project op de kleine aarde. Zij gaan zich verdiepen in het gedachtegoed van onze vereniging; helende architectuur, dragon dreaming, patroontaal, permacultuur, strobalenbouw, vegetatiedak enz.
Lees hier meer over het educatieve project...

19-10-10: Nieuwsbrief 6 over het project op DKA is uitgekomen! Lees hier de nieuwsbrief. nieuwsbrief
monocultuur vs permacultuur
18-10-10: We doen mee met de prijsvraag Biodiversiteit en Ondernemen van AgentschapNL.

Onze inzending is het plan van Ecodorpster Irene voor de Permacultuurboerderij.
Dat voldoet aan bijna alle criteria waarop beoordeeld wordt.

Lees hier meer over de inzending...

anbi
6-10-10: Vereniging Ecodorp Brabant is door de belastingdienst erkend als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat is een fantastische erkenning, we hebben daardoor belastingvoordelen bij erven, schenken en giften. Wanneer heb je daar iets aan?
Als iemand ons geld wil schenken! En dat is nu al het geval, dus kunnen we het mooi al in praktijk brengen. En theorie in praktijk brengen past goed bij ons...
syntens
28-9-10: Ecodorpers presenteren Dragon Dreaming
Syntens is een bekende ondersteuningsorganisatie voor innovatieve ondernemers. Zij hebben aan het ecodorp gevraagd om tijdens de ondernemersbijeenkomst over ‘Sociale innovatie in de regio’ een presentatie te geven over Dragon Dreaming.
Doel v/d bijeenkomst: Bevorderen van effectiviteit en werkplezier in organisaties
Daar is Dragon Dreaming natuurlijk de perfect projectbegeleidingmethode voor!
De bijeenkomst was georganiseerd door Kamer v. Koophandel, Brainport development en Syntens
Ecodorp Brabant bouwt
18-9-10: Sfeerfilm over het bouwen op De Kleine Aarde, gemaakt door een jonge ecodorper, Ruben. Bekijk de film van het bouwen op Youtube.
grondnieuws
13-9-10: Klein nieuwsje, de website Grondnieuws heeft getwitterd over ons. Maar een klein berichtje, maar juist nu we in de fase gaan komen dat de locatie welkom is, is het een leuk berichtje om te krijgen.
Meningen Ecodorpers

12-9-10: Leuke en inspirerende dorpsbijeenkomst gehad
Vandaag zijn er ongeveer 45 dorpsbewoners bij elkaar geweest op De Kleine Aarde rond het thema 'de ontwikkeling van het ecodorp'. Via Open Space kon iedereen zelf bepalen waar hij of zij graag naartoe wilde. Een verslag volgt later.

Mijn persoonlijke impressie: We zijn toe aan een locatie.

structuur bijna klaar
5-9-10: Het aantal fotografen neemt duidelijk af (of ze bouwen vaker), maar er zijn weer nieuwe foto's, met de meest recente hiernaast.
Klik hier voor alle foto's.
A New We
26-8-2010: Bij Omslag in Eindhoven wordt 30 oktober een deel van deze film vertoond, met presentatie van een aantal ecodorpachtige initiatieven in Nederland, zoals Ecodorp Brabant, de Hobbitstee en Stoutenburg.
Bekijk de trailer van A New me en meld je aan.
TV interview
20-8-2010: TV-debuut voor Ecodorp Brabant!
Interview op het terrein van De Kleine Aarde met enkele bouwers en initiatiefnemers.
Bekijk hier de film.
Europe

20-8-10: As there is more and more interest coming from other European countries, in our Ecovillage, and especially in our sustainable building project in Boxtel, we have decided to translate all reports about the strawbale building in Boxtel into English.

All English webpages will be gathered on this webpage:
http://www.ecodorpbrabant.nl/html/voortgang/DKA/english/

And also, if you find a dutch text with english, there's a translated text!

There is still a call for volunteers for the end of august and whole of september. If you want to help a few days or more, please read this.

Earth matters
19-8-10: De interessante website Earth Matters heeft ons gevonden en op hun website gezet. En die website is de moeite van het lezen waard!
collage
6-8-10: De voortgang kun je ook bijhouden door de foto's die allemaal gemaakt zijn (honderden in twee weken) door diverse fotografen.
Klik hier voor alle foto's.

15-7-10: Een mijlpaal in de jonge geschiedenis van ons ecodorp. Onze aanvraag voor 120.000 euro subsidie bij SMOM is goedgekeurd!
Het ministerie van VROM geeft een subsidie uit (SMOM) waar we op ingeschreven hebbenen die vandaag erkend door hun is. Zij zijn onze enige partner als het gaat om een financiële bijdrage voor ons project. Veel van wat we gaan doen in dit bouwproject is voor hun belangrijk, innovatie, vernieuwende rolverdeling (Dragon Dreaming), oplossingsgericht, betrokkenheid van burgers, lokale organisaties (zoals De Kleine Aarde, gemeente Boxtel, Woningbouwcorporatie St. Joseph, enz), bijdrage aan duurzame ontwikkeling, herbruikbaar en opschaalbaar en om niet te vergeten; met een daadwerkelijke betrokkenheid van deelnemers, zoals de tientallen ecodorpers en andere vrijwilligers zullen tonen tijdens de 5 weken bouwtijd.
Lees hier alles over het project.

Koffer Duurzame Dinsdag
13-7-10: Ons Ecodorp Brabant initiatief is een onderdeel geworden van het koffertje van Duurzame Dinsdag, dat aangeboden wordt aan demissionair Minister Verburg als vertegenwoordiger van het kabinet. De organisatie van Duurzame Dinsdag heeft van tevoren een analyse gemaakt van de initiatieven en bespreekt deze met verschillende ministereries. Lees meer op www.duurzamedinsdag.nl.
poeren

8-7-10: De voortgang van het ecodorp draait voorlopig om de voortgang van het bouwproject op De Kleine Aarde. Tientallen ecodorpers zijn ermee bezig om hier een mooi gebouw neer te zetten en tegelijk een leuke tijd te hebben.

Lees hier alles van het duurzame bouwproject en bekijk vooral de voortgang!

bouwen
1-7-10: Kun je meehelpen? Nou en of!
Het bouwproject op De Kleine Aarde draait op vrijwilligers en we willen jou graag uitnodigen om hier deel van uit te maken en mee te werken aan iets moois! Hiervoor hebben we vijf bouw-weken ingepland;  van 26 juli t/m 28 augustus. Op maandag 26 juli kun je ‘s morgens vanaf 10:00 je tent op komen zetten op het kampeerterrein en zal om 13:00 op De Kleine Aarde het startsein gegeven worden en zal de bouw beginnen. Die avond zal er een feestelijke volle maan ceremonie gehouden worden en vieren we de start van ons project!
We hebben niet alleen behoefte aan bouwers, maar ook aan mensen die graag willen koken en die graag met kinderen willen spelen.
Lees hier de hele uitnodiging van het project
Het gaat heel goed met de voortgang van het bouwen, kijk hier maar!
casa calida

7-6-2010: Ecodorp Brabant wordt genoemd in Nieuwsbrief
Lees de hele nieuwsbrief.
Lees hier alles over het DKA-project.

 

strobouw nederland

In de notulen van 11 maart worden we genoemd.
Bekijk hier de notulen.
Lees hier alles over het DKA-project.

aktie agenda

1-7-10: Bouwproject en Grote opening staat op Aktie-agenda
Bekijk hier de stukjes over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.

Het groene woud
7-6-2010: Artikel staat op website Het Groene Woud
Lees het hele artikel over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.
logo

7-6-2010: Artikel staat op website Stedebouw & Architectuur
Lees het hele artikel over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.

Onkruid
15-6-10: Artikel in Onkruid

Eerst ecodorp in de Benelux wordt in Brabant gebouwd

Ecodorp Brabant: het eerste duurzame dorp in de Benelux.

Nederland kent wel klimaatneutrale huizen en een aantal groene wijken, maar een duurzaam dorp is hier uniek. Ook in de Benelux. Een groep van 220 milieubewuste burgers uit Brabant gaat in augustus zijn eerste duurzame gebouw neerzetten: een ontvangst- en educatiegebouw opgetrokken uit stro en leem, met toepassing van de nieuwste groene technologie. Lees het hele artikel over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.

gebouw

29-6-10: DKA--gebouw in 3D!
Na Avatar in 3D konden wij met het ecodorp natuurlijk niet achterblijven. We hebben het gebouw daarom in Google Earth gezet, zodat iedereen kan zien waar het komt te staan en er in 3D omheen en doorheen kan wandelen. Loop gerust eens binnen.

Als je Google Earth geïnstalleerd hebt, kun je het gebouw in 3D bezichtigen.
Hier kun je het gebouw downloaden.
Google Earth kun je hier installeren.

partners
28-6-10: Er zijn alweer wat bedrijven en organisaties bijgekomen die gratis hun medewerking en materiaal geven aan het bouwproject op DKA.
Houthandel Van Dal levert bewerkte bomen.
Wonen Breburg Breda levert een grote hoeveelheid dubbelglas.
Gemeente Boxtel verleent alle medewerking voor de aanvraag van de vergunning.
Fontys Hogescholen regelt 4 stagiaires om alles wat we op dit project leren, te verspreiden naar anderen. Lees hier meer over alle partners.
ZOZ
26-6-10: In ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, verschijnt een artikel over Ecodorp Brabant. Het artikel, is net als de rest van het tijdschrift, zeker de moeite waard om te lezen. Hier staat het volledige artikel.
Cobouw

22-6-10: Ecodorp bevordert kennis 'onconventionele' bouw
Cobouw, website voor de bouw met het allerlaatste nieuws over de bouwsector en bouwprojecten, heeft een artikel geschreven over ons DKA-project.

camping
16-6-2010: Nieuwe partner in het bouwproject DKA schenkt ons vierdubbel thermopane glas en gratis camping
De ramen in het gebouw van DKA gaan we voorzien van tweedehands dubbelglas dat we dubbel gaan plaatsen (waardoor we vierdubbel glas krijgen). Deze ramen worden geschonken door Woningstichting Sint Joseph.
En de voormalige camping waar we vijf weken gaan kamperen wordt ook door hun ter beschikking gesteld aan de tientallen mensen die komen bouwen op De Kleine Aarde.
groenedaken

13-6-2010: Groene daken verplicht in Kopenhagen
De Deense hoofdstad Kopenhagen verplicht bouwers van alle nieuwe platte daken groendaken te maken. Daardoor moet de stad jaarlijks zo'n vijfduizend vierkante meter groen bijwinnen.
De stad Kopenhagen is formeel: elk plan dat daken bevat met een hellingsgraad van minder dan 30 graden, moet in vegetatie voorzien op dat dak. Ook voor bestaande daken komt er een regeling. De gemeente wil subsidies geven om die op termijn ook in groendaken om te vormen. Lees meer over groene daken in Kopenhagen
Lees meer over het groene dak op De Kleine Aarde

Ach, wat zou het mooi zijn als Brabantse steden dit ook zouden doen!

DKA

1-6-2010: Compilatie over zelfbouwen op De Kleine Aarde en straks in ons ecodorp.
In het filmpje kun je zien:
- hoe het is om zelf te bouwen als beginners
- wat een passief huis is
- samen bouwen met vrijwilligers
De film duurt ongeveer 15 minuten en is erg de moeite waard.

Brabants Centrum
mei 2010: Artikel in Brabants Centrum over DKA-project
TOEKOMSTIGE BEWONERS PRESENTEREN PLANNEN
Ecodorp laat oog vallen op terrein De Kleine Aarde
Afgelopen zondag kwamen zo'n 35 toekomstige bewoners bijeen op De Kleine Aarde voor de start van hun ecodorp-experiment. Ze gaan er ’proefdraaien’ want een geschikte locatie voor hun gedroomde ecodorp hebben ze nog niet gevonden. Van De Kleine Aarde mogen ze het terrein volgens eigen recept inrichten; klimaatneutraal en ecologisch verantwoord natuurlijk.
Lees hier het volledige artikel...
kernkracht
mei 2010: Artikel in Kernkracht over Ecodorp Brabant.
Kernkracht is het blad van de vereniging kleine kernen noord-brabant, dat gestuurd wordt naar alle kleine kernen van Brabant. Het bestuur hoorde van ons initiatief en bood aan om een artikel te plaatsen in hun blad.
Lees hier het artikel over Ecodorp Brabant.
Lees hier de hele Kernkracht.
Ga naar de website van de vereniging kleine kernen noord-brabant.

10-5-2010: Prinses Irene brengt een boek uit dat naadloos aansluit op ons ecodorp-initiatief.
Toen we een spreker zochten voor de Grote Opening van het gebouw op De Kleine Aarde, dachten we al aan Prinses Irene. De dag erop was ze op TV om over haar boek te praten. Dat boek bleek dezelfde titel te hebben als onze slogan 'Leven in verbinding'.

In haar boek staat het thema verbinding centraal: verbinding met de aarde en natuur (waarvan wij een deel uitmaken), en de verbinding onze innerlijke natuur en ons optreden in de wereld.
Het door haar opgerichte NatuurCollege probeert de binnenkant van duurzaamheid te versterken en voeden. Lees meer over wat wij onder Leven in verbinding verstaan.

Schets DKA gebouw

22-4-2010: Helende architectuur
Huub van Laarhoven, de architect van het gebouw dat we gaan bouwen op De Kleine Aarde, legt uit wat Helende architectuur is:

Architectuur maakt dat onze woning goed of slecht is doordat de
energieën door de vorm, materiaal, licht en kleur een positieve of
negatieve invloed uitoefenen. De invloed van deze factoren creëert op
een terrein of in een gebouw een energieveld. Dit veld beïnvloedt
zowel het gebouw en het terrein als de mensen die er wonen.
Lees hier de volledige uitleg van Helende architectuur.

DKA-nieuwsbrief

De Kleine Aarde heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht. En wij staan voorop!

‘OUDE TIJDEN HERLEVEN’
Ecodorp Brabant start in de zomer haar experiment op het terrein van De Kleine Aarde

De Kleine Aarde heeft de leden van Ecodorp Brabant de ruimte geboden om te experimenteren. 15 mei a.s. start het Ecodorp-experiment.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het realiseren van de plannen, het verzamelen van materialen en het verkrijgen van sponsoring en subsidie. De Kleine Aarde
juicht dit initiatief van ganser harte toe en hoopt dat het experiment de realisatie van een volledig zelfvoorzienend dorp dichterbij brengt.
Lees hier de volledige nieuwe nieuwsbrief van De Kleine Aarde

gezondheidscentrum

Radioprogramma vanuit de toekomst

De groep 'Gemeenschappelijke voorzieningen' heeft op de dorpsbijeenkomst van maart 2010 een radioprogramma 'uitgezonden' waarin ons een blik in de toekomst van het ecodorp gegund werd.
Dit is onze toekomst.

VROM
25-3-2010: SMOM-subsidie aangevraagd voor het duurzame bouwproject op De Kleine Aarde.
Schets DKA gebouw
16-3-2010: De bouwgroep van het De Kleine Aarde-project heeft een schets klaar. Architect Huub van Laarhoven is daarin de leidende persoon geweest.
Om het mogelijk te maken voor ons om te experimenteren en leren werken met verschillende technieken, worden twee daktypes gebruikt, eentje sedum en verschillende duurzame bouwtechnieken voor de muur (strobalen, zandzakken en hout). Het ontwerp is gebaseerd op 'helende architectuur'.
Lees hier het hele verslag en bekijk de bouwtekeningen.
Rabobank
6-3-2010: Het blad 'Dichterbij' van de Rabobank heeft een artikel geschreven over ons ecodorp. Lees het artikel over ons ecodorp...
Spint
4-3-2010: Het Tilburgse blad SpinT heeft een drie pagina-artikel aan ons ecodorp gewijd in hun special over Duurzaamheid. Een citaat van hun redactie:
Sommige mensen maken meteen de grote sprong voorwaarts en zoeken het zelfvoorzienend paradijs in het eerste ecodorp van Brabant. Lees het artikel...
DKA

8-2-2010: Voor de eerste keer zijn we bij elkaar gekomen om Het Ecodorp Experiment te starten op De Kleine Aarde. Er waren 50 ecodorpers gekomen om voor de eerste keer vorm te geven aan onze wensen.
Lees hier het verslag van de eerste bijeenkomst...

22-2-2010: En op zondag zijn we weer bij elkaar gekomen, dit keer al in de groepjes. Elk groepje heeft een Karabirrdt gemaakt, een projectoverzicht met alle taken. Komende twee maanden komt elke groep wekelijks bij elkaar om hun deel van het project goed voor te bereiden. Lees hier het verslag waarin we de Karabirrdt gemaakt hebben. En bekijk meteen de foto-impressie van wat we gepland hebben...

Algemene informatie over ons duurzame bouwproject op De Kleine Aarde kun je hier vinden.

DKA
24-1-2010: Het Ecodorp Experiment wordt één van de belangrijkste projecten die we dit jaar ondernemen. Veel groepen hebben zich ingelezen, plannen gemaakt, cursussen gevolgd en zijn nu op een punt dat ze graag iets zouden willen doen terwijl we nog geen locatie hebben. De Kleine Aarde maakt dat voor ons mogelijk.
Op de dorpsbijeenkomst van 24 januari werd het plan van de groep van Het Experiment gepresenteerd; We gaan met behulp van Dragon Dreaming en Permacultuur een gevarieerd bouwexperiment uitvoeren.
In de komende maanden worden plannen gemaakt, materialen verzameld, sponsering en subsidie gezocht, om in de zomer te kunnen bouwen. Meer informatie volgt als we verder zijn...
Centrum voor duurzaamheid

8-1-2010: Britse regering doneert 390.000 euro aan ecodorp in Wales
De donatie is voor het bouwen van een Educatiecentrum voor Duurzame ontwikkelingen in het ecodorp Lammas.
De gift is een onderdeel van een initiatief van de regering om 10 gemeenschapsprojecten te ondersteunen met donaties tot 500.000 pond.
Lees hier het hele artikel (in het engels).

Als iemand van onze regering dit leest en de waarde hiervan inziet, wij hebben ook een Educatiecentrum voor Duurzaam leven in ons ecodorp gepland...

dorp

3 jan 2010: vooraankondiging groot artikel in magazine Kernkracht
In het blad Kernkracht dat gestuurd wordt aan alle dorpen en dorpsraden in Brabant verscheen in de kersteditie de vooraankondiging voor een groot artikel over Ecodorp Brabant. Deze tekst stond bij de foto hiernaast (klik op de foto om te vergroten):

Ecodorp Brabant zoekt plaats om te landen
Een particulier initiatief van 200 actieve deelnemers, met tientallen ondernemingen en een grote aantrekkingskracht voor ecotoerisme zoekt een locatie om zich te vestigen. Interesse? Kijk op www.ecodorpbrabant.nl/index.php en lees het artikel in de volgende Kernkracht.

2010

2 januari 2010: 2010 wordt zonder twijfel het jaar van Ecodorp Brabant
In 2010 gaan alvast een 40-tal bewoners bij elkaar wonen in een tijdelijk Ecodorpje, we gaan een uitgebreid bouwexperiment uitvoeren op De Kleine Aarde, nog meer aan educatie doen, de permanente locatie komt eraan, waarschijnlijk gaan we op TV komen in een documentaire van de RVU en in een documentaire over ecodorpen wereldwijd, we maken een visueel overdonderende virtuele rondleiding door het Ecodorp voor op onze website en nog veel, veel meer hebben we gepland.
Het wordt zonder twijfel het belangrijkste jaar van het Ecodorp.

En zonder twijfel zal ik dat in de komende jaren wel vaker schrijven. Ecodorp Brabant is niet alleen een plek waar mensen komen wonen. Het is een denktank van creatieve en inventieve mensen die duurzaam leven zien als de enige manier om nog lang op deze aarde te kunnen leven. Wij gaan nog veel bedenken om dat te bereiken en te verspreiden!

Klik hier voor voortgang 2009

Klik hier voor voortgang 2008

Toekomst
De toekomst is nog onbekend. Maar gezien de snelheid van het project (kijk maar naar alles wat er tot nu toe gebeurd is) zijn onze verwachtingen hoog! Klik hier om onze toekomstverwachtingen te lezen.