>

Voortgang 2009 (Klik hier voor Voortgang 2010 en klik hier voor voortgang 2008)

klooster

22 dec 2009: zoeken naar tijdelijke locatie even op lager pitje...
Er is nog nooit door zoveel mensen voor het Ecodorp gedaan als de laatste weken, ondanks het gebrek aan nieuws. Vele organisaties en privé-personen hebben in de laatste weken voor ons gezocht naar een tijdelijke locatie voor 40 personen. Helaas nog zonder resultaat in Brabant. We willen wel graag TBV Wonen en gemeente Tilburg bedanken voor hun hulp. Ze hebben veel moeite gedaan om voor ons iets te vinden. Er zijn nog twee grootmachten die voor ons gesprekken gepland hebben, begin januari en daar verwachten we veel van. We hebben in ieder geval veel geluk dat er zoveel mensen en organisaties achter ons staan.
Het lijkt erop dat de verwachtingen t.o.v. ons Ecodorp hoog gespannen zijn. En toch gaan we alle verwachtingen waarmaken en meer nog...
We hebben grootse plannen en in 2010 gaan we er enkele alvast uitvoeren!
We hoeven tenslotte niet persé bij elkaar te wonen om duurzame projecten op te starten, net zoals het niet persé Kerstmis hoeft te zijn om vrede op aarde te wensen en Oudjaar om goede voornemens te hebben, niet waar?

Fijne feestdagen en zorg dat je wensen uitkomen in het nieuwe jaar!

Ad, Monique, Luuk en Rolf namens alle ecodorpers.

DKA
6 dec 2009: Ecodorp Brabant gaat een experimentele woning bouwen op het terrein van De Kleine Aarde.
Medio 2009 kreeg ons Ecodorp het aanbod van Martijn Messing, directeur van De Kleine Aarde, om op hun terrein te experimenteren met bouwtechnieken. 
Tijdens een van de weekeind-bijeenkomsten is dit voorstel aan de bewoners kenbaar gemaakt en daarbij is er voorgesteld om de organisatie hiervan via een nieuwe groep te laten lopen.  Zo is de groep “Het Experiment”ontstaan. (om te leren van-onze-fouten, om niet te moeten wonen in-onze-fouten). Deze groep heeft als eerste het doel gesteld om tot een paviljoen te komen waarin verschillende, damp-open-houtskeletbouw wanden zitten.  En als het realiseerbaar is dan kunnen daar natuurlijk ook andere wand-typen bij komen.   Door te streven naar de bouw van een ruimte (vloer, wanden en dak) wordt er ook meer mogelijk om via “Het Experiment” te stimuleren (ventilatie, verwarming, verlichting,  regenwater hergebruik, wadi, waterzuivering, enz, enz,). Lees hier verder....
klooster

dec 2009: Groep Ecodorpers zoekt een tijdelijk Ecodorpje (antikraakpand gezocht)!
Er zijn steeds meer dorpsbewoners die alvast hun huis te koop zetten om niet vast te zitten aan een koopwoning als we een lokatie vinden. Een aantal ervan wil tijdelijk (tot we de lokatie voor het Ecodorp hebben) bij elkaar gaan wonen om alvast bij elkaar te zijn en samen groente te kweken, te leren koken voor grote groepen en een plek te hebben voor groepsbijeenkomsten.
Dus als er iemand een klooster, school of groot kantoorpand weet, waar 20-30 gezinnen, voor een jaar kunnen wonen, dan zou ons dat enorm verder helpen in de ontwikkeling van ons Ecodorp. Wie meer weet, mail dat graag naar ad@ecodorpbrabant.nl. Er is een zekere urgentie bij, omdat een aantal mensen begin januari een nieuwe woonruimte moeten hebben.
De omroep RVU gaat een documentaire maken over ons tijdelijke Ecodorpje in het TV-programma Geluk in uitvoering en zal ons volgen als we erin trekken. Er is dus een mogelijkheid van positieve publiciteit (zie onderstaand artikel). Lees hier de oproep...

Er zijn al organisaties voor ons aan het zoeken, zoals Futura. Futura bood aan om ons mee te helpen met het zoeken naar tijdelijke woonruimte voor een deel van de Ecodorpers. Futura is een samenwerkingsverband van een aantal ambitieuze woningcorporaties uit Noord-Brabant, zoals Alleewonen, Casade, Thuisvester en WonenBreburg. Eén van deze woningbouwcorporaties kan ons waarschijnlijk helpen aan een tijdelijk verblijf van ongeveer een jaar voor 20-30 gezinnen/individuen.

RVU

dec 2009: Tijdelijk Ecodorp op TV. Het TV-programma 'Geluk in uitvoering' zal de bewoners van het Ecodorp volgen als ze op een tijdelijke lokatie gaan wonen. Voor velen is het een keerpunt in hun leven, voor sommigen de logische volgende stap, voor anderen een oude droom die werkelijkheid wordt. RVU zal een deel van dat proces meebeleven en uitzenden in hun wekelijks programma 'Geluk in uitvoering'.

Lees het artikel hierboven...

27 november 2009: Sinds vandaag bestaat Vereniging Ecodorp Brabant officieel! Met een bestuur van 7 mensen, meer dan 200 actieve bewoners, een nieuw slogan, een dorpsplattegrond en plannen om met 20-30 gezinnen alvast bij elkaar te gaan wonen, hebben we nog steeds de wind flink in de zeilen.

Waar die wind ons naar toe leidt is nog eens niet belangrijk. Het gaat om de reis, de reis is belangrijk. En zolang de reis gevuld is met positieve mensen en initiatieven, is het een waardevolle reis.

logo
John Croft 20-22 nov 2009: Niet minder dan negen mensen van Ecodorp Brabant volgden in het weekend van 20-22 november 2009 een workshop Dragon Dreaming samen met een andere mensen die zich grotendeels al bezighouden met duurzame initiatieven. Onder de mensen vertegenwoordigers van verschillende ecodorpen (ecodorp Brabant, Alminde, Leeuwarden) en transitiontowns (o.a. Groningen, Tilburg, Leeuwarden).
Dragon Dreaming is de manier om een project waanzinnig succesvol te maken, en past daarmee heel goed bij ons Ecodorp. Lees hier verder...
kaart

15 nov 2009: De interactieve en fictieve plattegrond van het Ecodorp is klaar!
De groep Ruimtelijke Inrichting heeft er hard aan gewerkt en zal er de komende maand nog veel aan toevoegen. Er zijn 60 webpagina's aan achtergrondinformatie over het Ecodorp bijgekomen op de website die allemaal gaan over de plattegrond.
Ad heeft geprobeerd om een bescheiden introfilmpje te maken waarin de nieuwe slogan van het Ecodorp en de dorpsplattegrond gepresenteerd worden. Helaas is dat niet gelukt...
Bij een eerdere poging van Ad om een serieus filmpje te maken over werken in de boomgaard was het resultaat ook niet zo succesvol. Wel grappig!

ZOZ 12 nov 2009: In ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, verschijnt een artikel over Ecodorp Brabant. Het artikel, is net als de rest van het tijdschrift, zeker de moeite waard om te lezen. Hier staat het volledige artikel.
huis-verkocht

30 sept 2009: Het huis van de initiatiefnemers, Ad en Monique is verkocht!
In vertrouwen dat een huurwoning zich op korte termijn zal aandienen, liefst natuurlijk op de nieuwe locatie van het Ecodorp, hebben ze het huis te koop gezet. En het is gelukt om dat binnen korte tijd te verkopen.
Ad: 'Als je ziet hoe snel de ontwikkelingen om ons heen plaatsvinden, de locaties waarop de Provincie of anderen ons op attenderen, dan lijkt het erop alsof de locatie snel in zicht komt.'

Als je tips wil, hoe je je huis snel kunt verkopen, kijk hier.

logo
Vereniging Ecodorp Brabant i.o.
27 september 2009: Vereniging Ecodorp Brabant i.o. (in oprichting)
Er zijn twee redenen om ons te verenigen:
Sinds de oprichting van het ecodorp Brabant is er weinig reden geweest om ons formeel te organiseren. Financiën waren heel losjes geregeld: moest er iets betaald worden, dan legden alle deelnemers geld bij elkaar en klaar.
Maar er zijn ook kosten die we niet op deze manier kunnen betalen: bijvoorbeeld de website, reiskosten e.d. Deze kosten drukten tot nu toe op een aantal individuele personen in de groep en het werd tijd dat dat beter geregeld werd.
Daarnaast zou het fijn zijn als we geld in de vorm van subsidies of fondsen aan kunnen trekken. Hiervoor is het nodig om een formele organisatie te zijn: zonder rechtspersoon is het niet mogelijk inkomsten binnen te halen. Lees hier verder
toeristen 27 september 2009: Ecodorpers geven hun mening over het Ecodorp
Tijdens deze bijeenkomst is weer het spel 'Waar sta ik en waar staan mijn buren' gespeeld. Het gaat erom om een keuze te maken waar je staat tov een bepaald onderwerp en waar je buren staan. Er zijn twee uitersten, waar staan wij?
Bekijk de filmpjes en leer de meningen van de bewoners kennen over toeristen en auto's in het Ecodorp.
2012 26-28 juni 2009: Presentaties van duurzame architecten
Duurzame architect Césare Peeren van 2012 Architecten vertelt wat hij zou kunnen bouwen voor ons Ecodorp.
3-9-2009:
Derde 'Ecodorp Brabant nieuwsbrief' kwam uit!
Nieuwsbrief2
permacultuur

sept-okt 2009: Permacultuurcursussen voor balkons en stadstuinen
Onze toekomstige buurtgenoot en Permacultuur-expert Leo Bakx organiseert gecertificeerde Permacultuurcursussen in Eindhoven, speciaal voor mensen met een kleine tuin of alleen een balkon. De cursus bestaat uit een programma van 72 uur theorie en praktische oefeningen in het ontwerpen van duurzame systemen met maximale opbrengst voor een minimale moeite en investering van materiaal en energie. Lees hier verder

Dragon Dreaming

20-22 november 2009: Dragon Dreaming met John Croft
Heb je al gehoord over John Croft of Dragon Dreaming? Dragon Dreaming is een methode om waanzinnig succesvolle projecten te realiseren, een speels middel om je droom waar te maken.  Het is afkomstige van de Aboriginals en door John Croft naar Europa gebracht. In november is een introductieworkshop van een weekend gepland. Lees hier verder

Meningen Ecodorpers 26-28 juni 2009: Ecodorpers geven hun mening over het Ecodorp
Tijdens het dorpsweekend is het spel 'Waar sta ik en waar staan mijn buren' gespeeld. Het gaat erom om een keuze te maken waar je staat tov een bepaald onderwerp en waar je buren staan. Er zijn twee uitersten, waar staan wij?
Bekijk de filmpjes en leer de meningen van de bewoners kennen.
Enno 26-28 juni 2009: Presentaties van duurzame architecten
Duurzame architect Enno Wiersma vertelt wat hij zou kunnen bouwen voor ons Ecodorp.
Leo Verbeek 26-28 juni 2009: Presentaties van duurzame architecten
Duurzame architect Leo van Beek vertelt wat hij zou kunnen bouwen voor ons Ecodorp.
Je kunt hem bereiken via la.vanbeek@avans.nl of 06 212 782 45.
Huub van Laarhoven 26-28 juni 2009: Presentaties van duurzame architecten
Duurzame architect Huub van Laarhoven vertelt wat hij zou kunnen bouwen voor ons Ecodorp.
Zijn website is: http://www.vanlaarhovencombinatie.nl daarop staat zijn inspiratie en vele voorbeelden van zijn woningen en gebouwen.
Lees hier een recent gepubliceerde brochure van Huub over duurzaam bouwen.
weekend1 26-28 juni 2009: Ecodorp videoverslag
Een korte impressie (8 min.) van ons leuke weekend. Met o.a. hoeveel mensen nu nog een Earthship willen bouwen na de nadelen van Earthships gehoord te hebben, die de architecten genoemd hebben. Kijk hier voor het 8 minuten videoverslag.
Friesland

Gemeente Skarsterlân verstrekt ‘flitsvergunning’ voor bouwen in duurzame wijk
De gemeente Skarsterlân (Friesland) bewandelt creatieve wegen om de duurzame woonwijk Wyldehoarne van de grond te krijgen. Aan toekomstige bewoners die een bouwkavel willen kopen én kunnen aantonen dat het huis dat ze willen bouwen een EPC heeft van 0,5 of lager, verstrekt de gemeente direct een bouwvergunning. Zonder tussenkomst van de welstandscommissie.
Lees hier verder  

ecodorp in klei 26-28 juni 2009: Ecodorp in klei
Het was een gezellig weekend waarin wij tijdens het bouwen van het miniatuur
ecodorp een heleboel leuke mensen hebben ontmoet in een open en ontspannen sfeer. Mensen hebben hun eigen huis gemaakt van klei, takken, bladeren en gevonden restmateriaal uit het bos. Dit huis werd gezet op een plek in het "dorp''. Lees hier verder
weekend1 26-28 juni 2009: Eerste Ecodorpweekend groot succes!
Ongeveer 130 toekomstige bewoners en hun kinderen waren aanwezig. Er waren presentaties van 5 verschillende architecten. Zij hebben een stevige impact gehad op het aantal mensen dat nog wil wonen in een Earthship. Daarnaast kwamen er 13 jonge mensen uit Ierland die een studie hebben gevolgd in Permacultuur en duurzaamheid. Zij gaven enkele workshops over duurzame bosbouw, biologische architectuur, Permacultuur en theater. Verder waren er workshops van onze buren, zelfs van één van onze dorpskinderen, optredens en nog veel meer.
Earthship Zwolle

Zaterdag 20 juni is het eerste Nederlandse Earthship geopend. Het Earthship doet dienst als theehuis in het ecologische doepark Nooterhof in Zwolle. Klik hier voor meer informatie. Lees hier meer over de voordelen en nadelen van Earthships.

Een inspirerend verslag van Ad over de bouw van Earthship Zwolle op Earthships Belgium
Dit is niet alleen een verslag over de bouw van het eerste Earthship in de Benelux. Dit verhaal gaat over het creëeren, het bewust in handen nemen van je eigen leven. Dit gaat over het bepalen wat belangrijk voor je is en het realiseren van dat verlangen. Het gaat om het waarmaken van je dromen!...lees hier verder

cirkel 17-5-2009: Bij deze bijeenkomst op 17 mei hebben de 80 bewoners die ondanks de weersvoorspelling in het Leijpark waren, de missie, visie en doelstelling van ons Ecodorp besproken, aangepast en goedgekeurd.
Dat klinkt heel serieus, maar dat was het niet. Sterker nog, de Permacultuurexpert die erbij was, had nog nooit zo'n leuke missiebespreking van een Ecodorp meegemaakt. Het paste perfect bij de sfeer die we ook in ons dorp willen.
We hebben voor de eerste keer kennis maken met Permacultuur. Een praktijkvoorbeeld van een Permacultuur-ontwerp staat hier. We hebben in groepen besproken hoe we graag ons dorp en ons huis zouden willen zien.
Daaruit is een wensenlijstje gekomen dat samen met de resultaten van een grote interne enquete tot een beter beeld zal leiden van onze toekomstige leefomgeving.
14-5-2009:
Tweede 'ons ecodorp nieuwsbrief' kwam uit!
Nieuwsbrief2
Geerpark 6-5-2009: Gesprek met de gemeente Heusden over de duurzaamste wijk van Nederland. Bij het gesprek was ook iemand van de Provincie Noord-Brabant die gaat over Proeftuinen van duurzaamheid en innovatie.
voedselbereiding Iedereen vraagt zich af hoe het al zijn om in het Ecodorp te gaan wonen.
Het werken in de gezamenlijke tuin, bijvoorbeeld, wat kun je je daarbij voorstellen? Een humoristisch filmpje geeft een prettige verbeelding...
Zwolle

Een fotoreportage van enkele mensen van het Earthship bouwteam die het Earthship theehuis in Zwolle bezochten. Klik op de foto om het te bezoeken.
En samen met de foto's van Earthship Zwolle zijn de teksten over hoe een Earthship werkt aangepast naar de Nederlandse situatie. Dus hier kun je lezen hoe een Earthship in Nederland werkt!

  8-3-2009: Derde dorpsbijeenkomst in het Jan van Besouwenhuis in Goirle
Thema is het samen bedenken van onze visie. We gebruikten daarvoor de World Café methode die komt uit het Transition Towns initiatief.
1-3-2009:
Eerste 'ons ecodorp nieuwsbrief' kwam uit!
logo
jeugdjournaal 5-1-2009: Jeugdjournaal (klik op foto voor de film)
journaal 5-1-2009: Journaal (klik op foto voor de film)

Klik hier voor de Voortgang 2008

Toekomst
De toekomst is nog onbekend. Maar gezien de snelheid van het project (kijk maar naar alles wat er tot nu toe gebeurd is) zijn onze verwachtingen hoog! Klik hier om onze toekomstverwachtingen te lezen.