>

Ecodorp in de media (laatste aanpassing: 21 oktober 2014)

Trouw 15-10: Dagblad Trouw over Ecodorp Boekel
Drie mensen op een leeg, stoppelig weiland in Boekel. Ad Vlems (50) glimlacht als hij om zich heen kijkt, de ogen iets dichtgeknepen tegen de wind. Zijn vrouw Monique Vissers (40) loopt onder de grijze lucht de verte in, druk pratend met een toekomstig dorpsgenoot. En zo begint het artikel…
Radio 1 29-9: Radio 1 interview met Ecodorp Boekel
Bekijk en beluister hier het interview...
Land Kunst Krant 17-6: Landkunst in de Groene Ladder en Ecodorp Boekel

Onderstaand artikel stond in de Land Kunst Krant 2014, uitgave van bkkc.
www.landkunst.nl

Ecodorp Boekel als inspiratiebron
Over 50 jaar leven we allemaal in een duurzaam dorp of stad, er is geen andere mogelijkheid. De klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen zal komende decennia alleen maar toenemen. Er komt een moment waarop ook de meerderheid beseft dat we zo niet door kunnen gaan.
Dan komt de vraag; hoe dan? En dan zijn er inspirerende voorbeelden nodig…

Lees hier de rest van Ecodorp Boekel als inspirerend voorbeeld...

TEDx Ecodorp Brabant 10-10: TEDx over de ontwikkeling van Ecodorp Brabant staat online!
Mede-initiatiefnemer Ad Vlems werd gevraagd door de organisatoren van TEDxDamlaan om een presentatie te geven over de ontwikkeling van Ecodorp Brabant. En hij besloot om het meest opmerkelijke te bespreken, nl. hun werkwijze: met de stroom meegaan. Bekijk op de website van Ecodorp Boekel de inspirerende TEDxTalk van Ad.
Brabants Centrum 20-9: artikel over ons gebouw in het Brabants Centrum
Het Brabants Centrum schreef een mooi artikel over ons gebouw op De Kleine Aarde. Lees hier het artikel...
Glamour 19-4-12: Ecodorp Brabant in Glamour
We komen wel vaker in een magazine, maar Glamour is toch wel speciaal omdat Glamour zich vooral richt op Beauty en Fashion. En toch komen ze met een artikel over het nieuwe wonen, werken en eten dat vooral gaat over duurzaam leven (en wij kregen daarvan een pagina). Een hele geruststelling dat duurzaam leven door zo'n bijzondere doelgroep gelezen en begrepen wordt.

Het zegt toch iets over de maatschappij die klaar is voor duurzamer leven.

Onkruid 1-12-11: Artikel over Ecodorp Brabant in Onkruid
Dit hele mooie artikel is getiteld 'Pleidooi voor groene levenskunst' en gaat over de filosoof Wilhelm Schmidt. Ecodorp Brabant wordt hierin beschreven als een voorbeeld van mensen die zelf initiatieven ontplooien die leiden tot duurzame verandering.
Het blad Onkruid is te koop in alle boekhandels en natuurvoedingswinkels.
http://www.onkruid.nl
Documentaire Ecodorp Brabant

2-7-11: Documentaire over Ecodorp Brabant
Op zaterdag 2 juli vanaf 18:09 kwam op Omroep Brabant een documentaire over Ecodorp Brabant waar drie huishoudens getoond worden in hun reis naar ons toekomstige ecodorp.
Lees hier meer

Brabants Dagblad
29-6-11: Aankondinging van documentaire over Ecodorp Brabant in Brabants Dagblad en op enkele nieuwswebsites.
Veghel.nieuws.nl
Veghel in beeld
Digitale gemeentegids Veghel
brabant10
8-6-11: Brabant 10 interviewt Ad en Rolf over het bouwproject op DKA, Ecodorp Veghel en het ecodorp in het algemeen.
Bekijk hier het interview.
Greenwish

8-3-11: Greenwish vermeldt Veghels Buiten als mogelijke locatie voor ons ecodorp.
GreenWish staat voor méér ruimte voor duurzaam initiatief. Ze moedigen mensen aan om hun duurzame ideeën uit te voeren. Het korte artikel over de eerste locatie voor Ecodorp Brabant staat hier.
Ze hebben een heel interessante nieuwsbrief over allerlei duurzame initiatieven. Hier kun je je opgeven voor hun nieuwsbrief.

Brabants Dagblad
19-1-11: Ecodorpelingen hikken tegen bouwregels Veghels Buiten aan
Brabants Dagblad volgt ons blijkbaar op de voet. De titel is een beetje ongelukkig, want verder geeft Veghels Buiten ons heel veel ruimte. Maar daarover lees je straks nog veel meer. Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad.
Brabants Dagblad
6-1-11: Ecodorp overweegt Veghels Buiten
Onbedoeld kregen we al publiciteit voordat de presentatie van Veghels Buiten geweest is. Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad.

masterclass
over mensen die dingen voor mekaar krijgen

11-12-10: Radioprogramma Masterclass (wekelijks radioprogramma over mensen die dingen voor mekaar krijgen) in twee delen over Ecodorp Brabant
Deel 1 kun je hier beluisteren.
Deel 2 kun je hier beluisteren.
Vroege vogels
27-11-10: Vroege Vogels radio zend programma uit over het bouwen op De Kleine Aarde. Het is nog leuker geworden dan ik verwacht had...
Beluister hier de aflevering
Trouw
18-11-10: Trouw ging een stukje verder dan andere kranten als het gaat over DKA en geeft zelfs aan waar het ecodorp komt...
Lees hier het artikel van Trouw
Volkskrant
27-10-10: In het katern Duurzaam Wonen van de Volkskrant staat ons project en onze website genoemd in het stukje Nederland goes eco.
Duurzaam Vastgoed
21-10-10: De website Duurzaam Vastgoed heeft Ecodorp Brabant als onderwerp in de column: Duurzaam project Uitgelicht! Lees hier het artikel...
architectenweb

20-10-10: Geocell Glasschuim, de innoverende glasschuim/isolatie fabrikant schrijft een artikel over het bouwproject op DKA op Architectenweb. Lees hier het artikel...

grondnieuws
13-9-10: Klein nieuwsje, de website Grondnieuws heeft getwitterd over ons. Maar een klein berichtje, maar juist nu we in de fase gaan komen dat de locatie welkom is, is het een leuk berichtje om te krijgen.
TV interview
20-8-2010: TV-debuut voor Ecodorp Brabant!
Interview op het terrein van De Kleine Aarde met enkele bouwers en initiatiefnemers.
Bekijk hier de film.
Earth matters
19-8-10: De interessante website Earth Matters heeft ons gevonden en op hun website gezet. En die website is de moeite van het lezen waard!
Koffer Duurzame Dinsdag
13-7-10: Ons Ecodorp Brabant initiatief is een onderdeel geworden van het koffertje van Duurzame Dinsdag, dat aangeboden wordt aan demissionair Minister Verburg als vertegenwoordiger van het kabinet. De organisatie van Duurzame Dinsdag heeft van tevoren een analyse gemaakt van de initiatieven en bespreekt deze met verschillende ministereries. Lees meer op www.duurzamedinsdag.nl.
casa calida

7-6-2010: Ecodorp Brabant wordt genoemd in Nieuwsbrief
Lees de hele nieuwsbrief.
Lees hier alles over het DKA-project.

 

strobouw nederland

In de notulen van 11 maart worden we genoemd.
Bekijk hier de notulen.
Lees hier alles over het DKA-project.

aktie agenda

1-7-10: Bouwproject en Grote opening staat op Aktie-agenda
Bekijk hier de stukjes over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.

Het groene woud
7-6-2010: Artikel staat op website Het Groene Woud
Lees het hele artikel over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.
logo

7-6-2010: Artikel staat op website Stedebouw & Architectuur
Lees het hele artikel over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.

Onkruid
15-6-10: Artikel in Onkruid

Eerst ecodorp in de Benelux wordt in Brabant gebouwd

Ecodorp Brabant: het eerste duurzame dorp in de Benelux.

Nederland kent wel klimaatneutrale huizen en een aantal groene wijken, maar een duurzaam dorp is hier uniek. Ook in de Benelux. Een groep van 220 milieubewuste burgers uit Brabant gaat in augustus zijn eerste duurzame gebouw neerzetten: een ontvangst- en educatiegebouw opgetrokken uit stro en leem, met toepassing van de nieuwste groene technologie. Lees het hele artikel over het DKA-project.
Lees hier alles over het DKA-project.

ZOZ
26-6-10: In ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, verschijnt een artikel over Ecodorp Brabant. Het artikel, is net als de rest van het tijdschrift, zeker de moeite waard om te lezen. Hier staat het volledige artikel.
Cobouw

22-6-10: Ecodorp bevordert kennis 'onconventionele' bouw
Cobouw, website voor de bouw met het allerlaatste nieuws over de bouwsector en bouwprojecten, heeft een artikel geschreven over ons DKA-project.

Brabants Centrum
mei 2010: Artikel in Brabants Centrum over DKA-project
TOEKOMSTIGE BEWONERS PRESENTEREN PLANNEN
Ecodorp laat oog vallen op terrein De Kleine Aarde
Afgelopen zondag kwamen zo'n 35 toekomstige bewoners bijeen op De Kleine Aarde voor de start van hun ecodorp-experiment. Ze gaan er ’proefdraaien’ want een geschikte locatie voor hun gedroomde ecodorp hebben ze nog niet gevonden. Van De Kleine Aarde mogen ze het terrein volgens eigen recept inrichten; klimaatneutraal en ecologisch verantwoord natuurlijk.
Lees hier het volledige artikel...
kernkracht
mei 2010: Artikel in Kernkracht over Ecodorp Brabant.
Kernkracht is het blad van de vereniging kleine kernen noord-brabant, dat gestuurd wordt naar alle kleine kernen van Brabant. Het bestuur hoorde van ons initiatief en bood aan om een artikel te plaatsen in hun blad.
Lees hier het artikel over Ecodorp Brabant.
Lees hier de hele Kernkracht.
Ga naar de website van de vereniging kleine kernen noord-brabant.
DKA-nieuwsbrief

De Kleine Aarde heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht. En wij staan voorop!

‘OUDE TIJDEN HERLEVEN’
Ecodorp Brabant start in de zomer haar experiment op het terrein van De Kleine Aarde

De Kleine Aarde heeft de leden van Ecodorp Brabant de ruimte geboden om te experimenteren. 15 mei a.s. start het Ecodorp-experiment.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het realiseren van de plannen, het verzamelen van materialen en het verkrijgen van sponsoring en subsidie. De Kleine Aarde
juicht dit initiatief van ganser harte toe en hoopt dat het experiment de realisatie van een volledig zelfvoorzienend dorp dichterbij brengt.
Lees hier de volledige nieuwe nieuwsbrief van De Kleine Aarde

Rabobank
6-3-2010: Het blad 'Dichterbij' van de Rabobank heeft een artikel geschreven over ons ecodorp. Lees het artikel over ons ecodorp...
Spint
4-3-2010: Het Tilburgse blad SpinT heeft een drie pagina-artikel aan ons ecodorp gewijd in hun special over Duurzaamheid. Een citaat van hun redactie:
Sommige mensen maken meteen de grote sprong voorwaarts en zoeken het zelfvoorzienend paradijs in het eerste ecodorp van Brabant. Lees het artikel...
dorp

3 jan 2010: vooraankondiging groot artikel in magazine Kernkracht
In het blad Kernkracht dat gestuurd wordt aan alle dorpen en dorpsraden in Brabant verscheen in de kersteditie de vooraankondiging voor een groot artikel over Ecodorp Brabant. Deze tekst stond bij de foto hiernaast (klik op de foto om te vergroten):

Ecodorp Brabant zoekt plaats om te landen
Een particulier initiatief van 200 actieve deelnemers, met tientallen ondernemingen en een grote aantrekkingskracht voor ecotoerisme zoekt een locatie om zich te vestigen. Interesse? Kijk op www.ecodorpbrabant.nl/index.php en lees het artikel in de volgende Kernkracht.

Klik hier voor voortgang 2009

Klik hier voor voortgang 2008

Toekomst
De toekomst is nog onbekend. Maar gezien de snelheid van het project (kijk maar naar alles wat er tot nu toe gebeurd is) zijn onze verwachtingen hoog! Klik hier om onze toekomstverwachtingen te lezen.