>

Duurzaamheid

Het is duidelijk dat we als maatschappij duurzamer zullen moeten gaan leven en bouwen. Mensen die zelf willen gaan bouwen, kunnen dat op een heel duurzame en betaalbare manier doen. Het bouwproject van Ecodorp Brabant wil daarin een voorbeeldfunctie zijn. Daarom gaan we uitgebreid beschrijven welke materialen en technieken we gebruiken.

Bouwen met de meest duurzame materialen
De meest duurzame materialen zijn materialen die met weinig milieubelasting gemaakt zijn, gebruikt worden en opnieuw gemaakt kunnen worden. Na gebruik zullen deze materialen geen milieubelastend afval achterlaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hout en strobalen, die opnieuw te planten zijn.
Voorbeelden in ons gebouw: houten boomstammen voor de houtskelet structuur en strobalen voor het isoleren van de noordwand.
De houten boomstammen zijn vooral een mooi voorbeeld, omdat ze sterker zijn dan balken (omdat de vezelstructuur van het hout niet doorgezaagd wordt), ze hoefden niet machinaal doorgezaagd worden (minder energieverbruik) en ze zijn veel goedkoper (scheelt 60-70% in de kosten).
Nog beter zou het zijn om maanhout te gebruiken (maanhout hoeft nooit geverfd of behandeld te worden), maar dat was helaas niet te realiseren omdat we maar een half jaar voorbereiding hadden voordat we gingen bouwen.

Zoveel mogelijk hergebruiken van materialen
Grondstoffen zijn eindig, dus het is van groot belang om producten zoveel mogelijk te hergebruiken, zodat er niet een nieuw product gemaakt hoeft te worden met nieuwe grondstoffen.
Voorbeelden in ons gebouw: het bovenste dakmateriaal

Kunnen hergebruiken van de materialen na afloop van de gebruiksfase
Grondstoffen zijn eindig, dus het is van groot belang om producten zoveel mogelijk een nieuwe functie te geven,, zodat er niet een nieuw product gemaakt hoeft te worden met nieuwe grondstoffen.
Voorbeelden in ons gebouw: tweedehands dubbelglas dat we ombouwen tot vierdubbelglas.
Twee woonstichtingen leveren ons gratis een grote hoeveelheid dubbelglas dat zij gaan vervangen door hoogrendementdubbelglas. Wij gaan dat afvalglas gebruiken in ons gebouw.
Daarmee hergebruiken we materiaal dat anders afval zou worden, en we upgraden de waarde van het materiaal door het een hogere isolatiewaarde te geven (in Cradle-to-Cradle termen wordt dit upcyclen genoemd).

Bouwen met afvalmateriaal van een productieproces
Voor al het afvalmateriaal van een productieproces van een bedrijf zou een gebruik gezocht moeten worden, om de afvalhoop zo klein mogelijk te houden.
Voorbeeld in ons gebouw: Glasschuim is een mooi voorbeeld hiervan. Het is een afvalproduct van de glasindustrie en goed als isolatiemateriaal te gebruiken. Het word geleverd door Geocell uit Udenhout. Eén van onze bewoners wil er zelfs zijn huis van gaan bouwen!

Bouwen met zo’n klein mogelijke belasting voor het milieu
Zoveel mogelijk met de hand doen, betekent zo weinig mogelijk energieverbruik, gebruik van fossiele brandstoffen en milieuvervuiling.
Voorbeeld in onze bouw: We hebben een douchecel gebouwd van dode bomen die we met een handzaag omgezaagd hebben op de camping.

Zoveel mogelijk betrekken van materialen en diensten op lokaal niveau
Door materialen te betrekken van lokale leveranciers is er zo weinig mogelijk vervoer, bevorder je een gezond economisch klimaat in je omgeving en ben je meer flexibel in extra leveringen en ondersteuning achteraf.
Voorbeeld in onze bouw: De tegels die we gekregen hebben van Kalbo Sanitair en tegels uit Boxtel, hebben we verwerkt in een mozaiek op de bankjes op het terrein.

Inzetten van vrijwilligers bij de bouw vanuit alle lagen van de bevolking
Er hebben meer dan 120 vrijwilligers meegeholpen aan de bouw van het gebouw en het terrein er omheen. Ongeveer de helft ervan waren toekomstige bewoners van Ecodorp Brabant, de overigen waren via onze website opmerkzaam gemaakt op de mogelijkheid om mee te helpen of vrienden of familie. Een heleboel vrijwilligers zijn nog een tweede of derde keer komen meehelpen omdat ze de sfeer van het bouwen zo prettig vonden.

Ook de kinderen hebben meegeholpen, met ideeën of met de bouw van delen van het terrein.
Voorbeelden in de bouw: de zonnedouche is grotendeels ontworpen door een jongen van 12 jaar en vele kinderen hebben meegeholpen met de bouw van het blotenvoetenpad.