>

Zomerschool voor duurzaam bouwen op De Kleine Aarde

Zomerschool
We hebben in 2010 en 2011 hard gewerkt aan ons experimenteel en duurzaam gebouw  op De Kleine Aarde (DKA) in Boxtel. Voor 2012 hebben we een nieuw bouw programma gemaakt, aangepast naar aanleiding van de ervaringen van het afgelopen jaar. De nadruk van het programma is om te leren en ervaren wat duurzaam bouwen is, en wel in het ritme van het dagelijks leven in een ecodorp. Dit noemen we de zomerschool.
Als onderdeel van het bouwproject worden speciale workshops ingevoegd, waar je onder leiding van een deskundige in een speciaal thema ervaring kunt opdoen. Er wordt aandacht besteed aan de theorie, alvorens we in de praktijk aan de slag gaan.

Alle dagen bouwen
24/25 Maart houden we de feestelijke opening op DKA. We gaan dan de bouw activiteiten weer opstarten en vanaf dit weekend wordt er 7 dagen per week gebouwd tot het eind van de zomer.

Workshops duurzaam bouwen
Door het  bouwproject heen geweven gaan we de volgende workshops doen:

Wil je je inschrijven voor één van de workshops, stuur dan een mailtje naar bouwen@ecodorpbrabant.nl.

Symposium
In de loop van het seizoen gaan we het gebouw laten zien aan de buitenwereld tijdens een symposium. Een uitstekende gelegenheid om anderen te ontmoeten die met duurzaam bouwen bezig zijn! We zullen ons ook aan de media presenteren. Zomerjurken en maatkostuums mogen uit de mottenballen!

Activiteiten voor kinderenKinderworkshop in leem
Voor sommigen onder ons is het ondoenlijk om mee te helpen, omdat de kinderen niet alleen gelaten kunnen worden.  Op een speciaal gedeelte van het terrein kunnen kinderen spelen met leem, hutten bouwen of in de moestuin werken. In de keuken kunnen ze misschien wel koekjes bakken…

Workshops voor de groene vingers
Naast het gewone bouwen komen er nog meer workshops op het terrein van De Kleine Aarde:

Groenten kweken op het terrein
Het terrein van De Kleine Aarde leent zich uitstekend voor het telen van onze eigen groenten. Het is duurzaam en goedkoop om zo weer aan je eigen eten te komen.  De kas en de moestuin zullen dus opgeknapt worden en we willen daar groenten gaan verbouwen. De oogst gaat naar onze eigen zomerschool-keuken toe.

Vegetarisch eten
We koken zelf. We zullen zoveel als mogelijk gebruik maken van onze eigen gekweekte groenten. Dat scheelt een hoop in de kosten.  We doen ons best om de rest van ons voedsel duurzaam in te kopen. We willen het ecodorp leven ook in de keuken tot uiting laten komen.

Kunst
Waar mogelijk, willen we aandacht besteden aan kunst in het gebouw. Op een paar plekken kunnen kunstenaars een levendige bijdrage leveren: de flessenmuur, artistieke leemstuc, de bovenramen en een terras mozaïek.

flessenmuur

Astrid Huijbregts, student opleiding kunsteducatie in Tilburg doet onderzoek naar de meerwaarde van co-creatie (samen creëren) voor kunsteducatie.

Leden van Vereniging Ecodorp Brabant maken veelvuldig gebruik van co-creatie, een voorbeeld hiervan is de methode Dragon Dreaming.
In het onderzoek wordt een Dragon Dreaming bijeenkomst met kunstenaars en leden van het Ecodorp beschreven.  
Er wordt onderzocht wat voor invloed deze bijeenkomst heeft op het zelfbewustzijn van de leden en kunstenaars en welke strategieën worden gebruikt om met verschil en verandering om te gaan. 

Kamperen en gezellige avonden
Kamperen: Zoals vanouds betrekken we de kas en de veldjes op het terrein met onze tenten. Met één verschil dit jaar: we worden wakker tussen ons voedsel!!!
Kampvuur: Het kampvuur op de bouwplaats zal vurig branden dit voorjaar. Het liefste zijn we onder de sterren. We hebben dit jaar ook nog een rocket stove ter beschikking voor de regenachtige dagen.

Inschrijven
Als je mee wilt helpen bouwen, meld je dan even aan met een mailtje bij bouwen@ecodorpbrabant.nl.

Nadere informatie
Website van Ecodorp Brabant: www.ecodorpbrabant.nl/index.php