>

Voordelen van bouwen met vrijwilligers

Wie zijn de vrijwilligers?
Het bouwproject wordt door bijna 200 vrijwilligers uitgevoerd, waarvan er ongeveer de helft toekomstig bewoner van Ecodorp Brabant is. De andere helft zijn voornamelijk mensen die zelf ook ooit willen gaan bouwen en hier ervaring willen opdoen, mensen die Ecodorp Brabant een warm hart toedragen, vrienden en familie.
Veel vrijwilligers die weer gaan, willen later nog een weekend mee komen helpen omdat ze de sfeer zo fijn vonden.

 

Hoe werken we?
Doorgaans werken we veel met Dragon Dreaming. Om een voorbeeld daarvan te geven, we gebruiken de Kara Birrdt om het eten voor te bereiden. Iemand komt binnen in de keuken, loopt naar de Kara Birrdt, kiest een taak die hij leuk vind, zet zijn naam erbij en gaat aan de gang.Kara-Birrdt
Als er extra hulp nodig is, roepen we naar buiten 'HULP IN DE KEUKEN'. Iedereen die het hoort, roept het verder tot het hele terrein op de hoogte is. Vaak staan er na enkele minuten al 4 of 5 mensen in de keuken die mee kunnen helpen.

Eigen verantwoordelijkheid
Je kiest wat je graag wilt doen en verbind je daarmee. Er zijn geen opgelegde taken, ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.,heeft zijn eigen inbreng in het project. Samen maken wij onze droom waar, daardoor wordt het heel mooi.

Samenwerken en toch ruimte voor elkaar
Er is ruimte om te Zijn, er is zorg voor elkaar, we koken samen eten, de kinderen kunnen spelen en meewerken op hun eigen wijze. Gemeenschapsvorming ontstaat vanzelf. Het is een bijzondere omgeving: men verblijft hier, eet hier, bouwt hier. Het is een holistisch gebeuren.

Creativiteit
De ruimte die ieder krijgt voor wie hij is werkt zo motiverend. Het creatieve proces wordt erdoor bevorderd. Het geeft een boost aan je creativiteit. Er is niets vastgezet, de flow blijft gaande, er is stroming.
Om een voorbeeld van creativiteit te noemen, we zijn dagelijks gemiddeld met 35 mensen en er ontstond altijd voor het eten een lange rij voor de borden en de diverse gerechten.
Eén van de bewoners is planner van beroep en bedacht dat door het verspreiden van de stapel borden naar meerdere plekken en het verzetten van enkele gerechten naar enkele bijzettafeltjes, er geen rij zou ontstaan.
En dat was zo! Sindsdien staat er geen rij meer bij de start van de maaltijden.

Opmerkingen vanuit de groep vrijwilligers: