>

Verslag van Ecodorp bijeenkomst van 7 februari 2010 op De Kleine Aardehoofdmenu

Aanwezig waren ongeveer 50 mensen, dus ongeveer een kwart van ons Ecodorp.

DKA1

Introductie tot het project. (Martijn)
Wouter had een droom, deelde de droom met Martijn, die deelde het met een groep Dragon Dreamers en nu delen we het met jullie allemaal. Door een droom te delen met anderen wordt het de droom van ons allemaal. Dat is een basisprincipe uit de Dragon Dreaming. Vandaag zijn we met iedereen gaan dromen over hoe we dit project kunnen laten slagen.

De droom van Wouter. (Wouter)
De Kleine Aarde heeft een aanbod gedaan.  Wouter ziet dit als een heel kostbaar / waardevol aanbod dat heel veel kansen geeft.  Dat willen we met jullie delen.

Strobouw is mijn passie, het is vormgeven van ruimte, en creeren van eigen identiteit en ruimte voor creativiteit.  Stro stapelen is zo gedaan maar afwerken vergt veel oefening.  Dit kan ik thuis doen, maar mooier is om dit te delen door de open-ruimte op te zoeken.

Houtbouw in de vorm van (deels)zelfbouw, houtskeletbouw kwam tot ons via Ad.  Edward Erasmus wil ons enthousiasme ondersteunen met een ontwerp voor deze manier van bouwen.  Houtbouw is minder vorm-vrij maar daardoor ook overzichtelijker.  De ecologische houtbouw is vooral interessant omdat het veel kansen bied om alle mogelijke materialen, technieken en systemen die we in de toekomst willen gebruiken nu al kunnen verkennen.  Het is de schakel naar contacten met de markt, proeven, toepassen, win-win.
Bij het kerngroepoverleg kwam ook nog de suggestie voor wadi, paddestoelen, nutsplanten, enz.

Met al deze ideeën bij elkaar was het tijd voor een nieuw perspectief.  Dit kostbare aanbod van DKA moet niet een verzameling losse initiatieven zijn.  Hier ligt een kans om de verschillende mogelijkheden met elkaar te delen en te integreren.  Als een oefening voor:  hoe het zou gaan met een echte locatie.
Hier komen permacultuur, dragon dreaming, patroontaal, enz, samen met onze Ecodorp passie.
Iedereen die dat wil, kan vanuit de eigen passie een bijdrage geven aan de vorming van een Ecodorp ontwerp.  Voel waar je passie ligt en zie waarmee je ons ecodorp-traject verder vorm kan geven.  Dus luister vooral naar jezelf.

Naar buiten en verkennen (Wouter)
We nodigden iedereen uit mee naar buiten te gaan en het stuk land te bekijken.

DKA2

De droomfase. (uitleg door Martijn en begeleiding door Dragon Dreamers)
Wij delen onze droom om deze vervolgens weer los te laten en deel te worden van de groep waarin iedereen gelijk is en evenveel inbreng heeft. Wij zijn dus geen leiders die zeggen hoe het moet.
Uitleg wat een droomcirkel is:

De droomcirkels zijn uitgevoerd en bij elke groep van ongeveer 8 personen zat een Dragon Dreamer.
Toe we klaar waren zijn de posters opgehangen en had iedereen de tijd om rond te lopen en alle dromen te bekijken.

DKA3

Groepen vormen (Martijn)
Terug in de groep hebben we gedeeld  hoe ging het en wat ons opviel: zo zijn er veel elementen die in veel groepen terug komen.  Maar ook zie je dat iedere groep een andere balans heeft en op een andere manier tewerk gaat. 

Vervolgens hebben we gezamenlijk een aantal ideeën voor groepen verzameld en her en der samengevoegd voor tot een niet te groot aantal groepen te komen.  We hebben ons verdeeld over deze initiële groepen en gegevens uitgewisseld.  

Vieren / afsluiting
We sloten af in een kring.
Martijn vraagt iedereen om de middag even te laten bezinken en ondertussen de kring eens rond te kijken en oogcontact te maken met een paar mensen. Daarna mocht iedereen rustig de kring inlopen om iemand tegen te komen. In 2-tallen vertelden we elkaar waarom we blij zijn betrokken te zijn bij dit project en dan lopen we weer verder om de ontmoeting nog 2 keer te herhalen.
We bedanken elkaar voor de betrokkenheid bij dit project.

Martijn en Wouter