>

HEEN EN WEER GESLINGERD IN EEN ECODORP

Over Project Poehee

Poehee

Op zoek naar…
Wie lang genoeg in het ecodorp rond struint en zo nu en dan eens bij een werkgroepje aanschuift, ontdekt al snel dat er genoeg mensen zijn die in hetzelfde ecodorp willen wonen. Toen Marleen haar oog liet vallen op een perfecte locatie had ze dan ook niet veel moeite er een aantal mensen enthousiast voor te krijgen.
Niet veel later gingen we met vijf kinderen en zes volwassenen een week op vakantie om de mogelijkheden ter plekke te onderzoeken.

Connectie!
Al snel zagen we in dat de mogelijkheden er eindeloos waren en dat, mits de betreffende overheden ons voldoende vrijheid zouden geven, er een fantastisch ecodorp zou kunnen ontstaan. Belangrijk hierbij is dat de mensen die eraan werken hetzelfde idee hebben bij wat er zal ontstaan.
Wij wisten dat we hetzelfde wilden.
Dat gingen we eerst opschrijven, zodat we aan nieuwe mensen die we erbij gingen uitnodigen konden vragen of zij dat ook wilden. Vanuit die benadering zijn we een nieuw project gestart binnen Vereniging Ecodorp Brabant.

Wat bindt je…
En daar ga je dan; opschrijven wat je wilt. We willen zoveel, wat is er belangrijk genoeg om opgeschreven te worden?
Terugkijkend denk ik dat je misschien niet op wil schrijven wat je het belangrijkst vindt, maar dat waarvan je het meest twijfelt of de ander het ook wil. Je kunt verzanden in een eindeloze dialoog waarin de één niet snapt waarom de ander dat zo opgeschreven wil hebben. Van alle dingen die we samen willen wil jij dit benoemen en ik dat. Dan wil je dus andere dingen benoemen, of dingen anders benoemen.

Bij elkaar blijven
Het slot van dit stuk is een slot dat ik in het ecodorp vaker tegen ben gekomen. Als je even botst drijf je zo ieder een eigen kant op tot een punt waarop het besluit om ieder een eigen weg te gaan meer voor de hand ligt dan er samen uit te komen.
Toch, de wombat, uit het onder ecodorpers zeer bekende filmpje, leert ons dat we slechts een set buren krijgen en dat we moeten leren met elkaar overweg te kunnen. Een samenkomen van alle mensen op aarde begint in je directe omgeving.
Misschien is dat er eentje om op te schrijven: Hoe groot de onenigheid ook lijkt, ons onderliggend samenkomen laten we het niet kapot maken.

Een nieuwe groep
Maar goed; wij kwamen er niet uit en bedachten dat het een goed idee was wat nieuwe mensen bij ons groepje uit te nodigen. Een frisse blik van fijne mensen om onze horizon te verbreden.
Dat heeft gewerkt!
In de nieuwe groep was weer onverdeeld enthousiasme voor het project en begrip voor de situatie waarin we ons bevonden. Bij de drie gezellige bijeenkomsten die we sindsdien hadden is gebleken dat de eventuele onenigheid die we eerder voelden geen reden is het mooie plan dat we hebben te laten varen.

We nemen de uitdaging aan!!!
Naast de oude hebben we nu echter ook nieuwe uitdagingen; in een groter groep wil niet iedereen zich op dezelfde manier tot het project verhouden. Hoe zorg je ervoor dat mensen weten waar ze staan, en dat ze weten dat het goed is dat ze daar staan? Wat gebeurt er met de oude groep nu we een nieuwe groep hebben waarin nog niks duidelijk is over waar je kunt gaan staan?
Hopelijk gaan we met dezelfde groep nog even verder, want ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van deze en meer vragen!

Luuk van der Rijken.