>

Veghels Buiten, het had zo mooi kunnen zijn.

Herberg Ecodorp VeghelEcodorp Brabant heeft contact gehad met Gemeente Veghel om na te gaan of ecodorp Veghel zich kon vestigen in Veghels Buiten hieronder lees je over de plannen en waarom het niet door kon gaan.

Wie kent de herberg ‘In den Bockenreyder’ in de bossen bij Hilvarenbeek? Fiets dan eens naar knooppunt 94 bij Veghel. Besef als je bij knooppunt 94 staat dat daar een soortgelijke herberg was gepland, door leden van Ecodorp Brabant. Wij wilden daar een educatieve, zelfvoorzienende gemeenschap maken, met duurzame energie, duurzaam transport en een ecologische waterzuivering. Ook wilde we ons eigen voedsel verbouwen met veel vergeten groenten en oude fruitrassen. De herberg was een plek om even te rusten tijdens een fietstocht, maar je kon er ook blijven slapen. En op zondag zouden we een boerenmarkt organiseren en we zouden een huifkar van het centrum van Veghel op en neer laten rijden, zodat je de auto thuis kon laten.

We hadden gepland om elk seizoen een groot feest te houden voor ons en mensen uit Veghels Buiten. En we zouden ook veel aan educatie doen, zoals workshops Eetbare tuinen maken en ecologisch bouwen. Ook zouden we de oude ambachten weer in ere willen herstellen. Vroeger was alle economie resource based; je maakte wat je nodig had, met wat er was in de omgeving, met de kennis die aanwezig was. Dat resulteerde in allerlei ambachten, zoals de klompenmakerij die in de buurt van Veghel heel belangrijk was. Wij willen die kennis doorgeven aan jongere mensen. Het is namelijk een veel duurzamere manier van leven dan degene die de maatschappij nu hanteert en we willen daar graag een alternatief voor bieden.
Ecodorp Veghel

In het midden van de drie enclaves die we wilden bebouwen, stond een linde en die zou het centrum van ons dorp worden, zoals lindes al eeuwenlang in het midden van een Brabants dorp staan. Wij wilden ook met eigen handen onze huizen bouwen, met organische materialen, zoals hout en strobalen. Daarmee creëren we een gezonde woonomgeving, die helemaal Cradle2Cradle is.

En we wilden ook heel graag een bijdrage leveren in het groener maken van de bedrijventerreinen in Veghel. Groene bedrijfsterreinen zien er beter uit voor klanten, leveren een mogelijkheid voor een rustige wandeling in de natuur voor medewerkers die pauze nemen en je kunt het zelfs in de kantine gebruiken, als je ook voedsel verbouwt.

Toch kon de bouw van Ecodorp Veghel niet doorgegaan, want we zijn er samen met de gemeente Veghel achter gekomen dat onze belangen te ver uit elkaar lagen. We zijn nu in gesprek met 3 andere gemeentes. We zullen Veghels buiten nooit vergeten, want we hebben veel gefantaseerd over de mogelijkheden die er in Veghel liggen.