>

Ecodorp Brabant gaat bouwen op De Kleine Aarde; van idee tot praktijk
Het idee kwam van Martijn Messing, nieuwe directeur van De Kleine Aarde (DKA). Er kwam een stuk grond op hun terrein vrij en toen hij onze website zag, zag hij een positieve, actieve groep die daar wel iets moois konden maken.
Een aantal ecodorpers hadden net een cursus Dragon Dreaming gevolgd, dus dit was een goede kans om deze projectondersteuningsmethode te beoefenen in de praktijk.

De eerste bijeenkomsten die we organiseerde, kwamen er 75 mensen, deels ecodorpers, deels geïnteresseerden, zoals enkele duurzame architecten. In groepjes rond de thema’s bouwen, welzijn, water, ruimtelijke inrichting, publiciteit en kinderen vertelde iedereen wanneer het DKA-project voor hen geslaagd zou zijn.
Veel van deze wensen zijn meegenomen in het projectontwerp van die groep, zodat de betrokkenheid verhoogd wordt en uiteindelijk iedereen tevreden kan zijn over het resultaat van het project.
Om een voorbeeld te noemen, ikzelf zat in de publiciteitsgroep en had als wens dat we hiermee voldoende publiciteit voor het ecodorp zouden krijgen, waardoor een duurzame gemeente ons opmerkt en contact met ons opneemt. Dit is opgenomen in het projectplan van onze publiciteitsgroep.
Win-winsituaties zijn ontzettend belangrijk voor Dragon Dreaming. Zoveel mogelijk partijen moeten voordeel hebben bij een project en delen ervan. Zo heeft duurzame architect Huub van Laarhoven het gebouw ontworpenhelend gebouw met principes van Helende architectuur. Als je in het gebouw staat, zul je dus een positieve energie kunnen ervaren. Hij krijgt hiermee de kans om publiciteit te krijgen voor deze techniek, bezoekers van DKA zullen kunnen ervaren hoe het is om in een helend gebouw rond te lopen, wij krijgen kans om te oefenen met bouwen en te ervaren hoe het is om aan zo’n gebouw te werken. Daarbij krijgt DKA ook nog eens extra publiciteit omdat ze zo’n bijzonder gebouw op hun terrein hebben staan. Het hele bouwproces komt tot in detail op onze website te staan om zoveel mogelijk duurzame technieken en materialen bekend te maken aan andere zelfbouwers.
Door zoveel mogelijk partijen (ook dieren en planten) voordeel te laten hebben van wat we realiseren, creëren we de basis van een duurzame samenleving, een mooie oefening voor ons ecodorp.

Wat dit bouwproject zo uniek maakt, is een mengsel van innoverende (en soms oeroude) technieken:
1. Helende architectuur die we zojuist beschreven.
2. Diverse duurzame bouwtechnieken en materialen, strobalenbouw, volhout, Earthbags, korthout, een groen dak, en duurzame waterhuishouding in en om het gebouw.
3. De omgeving rond het gebouw is ontworpen met behulp van Patroontaal, een ontwerpmethode om een levende omgeving te creëren, een omgeving waar je graag bent en graag naartoe wil.
4. Permacultuur zorgt voor een ecologisch beplantingsontwerp.
5. Een voor Nederland uniek zelfbouw verwarmingsysteem.
6. Dragon Dreaming waarmee het project begeleid wordt.

Wat gaan we doen?
In week 30 t/m 34 gaan we bouwen, beginnend met de duurzame fundering van grotendeels zandzakken, daarna het houtskelet, dan het dak en daarna de muren. Elke dag begint met een korte uitleg van de technieken en materialen van die dag, taakverdeling en daarna gaan we aan de slag.
terrein
We gaan bovendien een vijver graven, een waterpomp slaan, een knopenpomp maken, een vuurplaats, een blote voetenpad leggen. We gaan leisteen gebruiken voor het bovenste deel van het dak.
De groep Welzijn zorgt voor een goed evenwicht tussen bouwen en ontspanning, rust en actie. Zij zorgen voor de vegetarische maaltijden voor bouwers, meedoeners en mee-eters. Ze zorgen ook voor verbinding met muziek, dans, zang, massages en vollemaansvieringen.
De groep Kids zorgt met enkele ouders voor de kinderen, zodat die een fantastische vakantie hebben met hun toekomstige buurjongens en –meiden.
Als je een week of meer mee wil helpen met bouwen, of met koken of de kinderen, ben je van harte welkom. Je zult merken dat er een hele positieve en warme sfeer heerst, tenminste, dat is wat ik altijd merk bij dorpsbijeenkomsten. Je kunt je aanmelden op deze website, op onze homepage staat een link naar het bouwproject. Daar staat alles omschreven wat we van plan zijn, je kunt er een filmpje bekijken van wat je kunt verwachten van het samen bouwen op De Kleine Aarde. Ons streven is dat iedereen die meewerkt, gratis kan eten en overnachten op de camping.

Conclusie
Voor ons is het doel om zoveel en zo breed mogelijk te oefenen, want straks komen we alles op nog veel grotere schaal tegen bij de bouw van ons eigen ecodorp.
We hebben bijvoorbeeld voor de eerste keer bouwplannen gemaakt die buiten het bestemmingsplan vallen. Dat zal zeker niet de laatste keer zijn. En daarom is het voor ons ecodorp ook essentieel dat we in een gemeente komen die bereid is om flexibel te zijn omdat ze beseffen dat een duurzame toekomst betekent dat we van de betreden (en geasfalteerde) paden afgaan.

Auteur: Ad Vlems

Als je Google Earth geïnstalleerd hebt, kun je het gebouw in 3D bezichtigen.
Hier kun je het gebouw downloaden.
Google Earth kun je hier installeren.

Wilt u meer lezen over het ZOZ-tijdschrift, dan kunt u zich aanmelden op de website van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
ZOZ,  tijdschrift voor doen-denkers, brengt elke twee maanden 48 pagina's nieuws en verhalen van en over mensen die werken aan een kleurrijke, duurzame samenleving. Met boekbesprekingen, een lekker vegetarisch menu, oproepen en de uitgebreide Aktie Agenda.