>

TOEKOMSTIGE BEWONERS PRESENTEREN PLANNEN
Ecodorp laat oog vallen op terrein De Kleine Aarde


DOOR TIM VAN DE SANDE

Afgelopen zondag kwamen zo'n 35 toekomstige bewoners bijeen op De Kleine Aarde voor de start van hun ecodorp-experiment. Ze gaan er ’proefdraaien’ want een geschikte locatie voor hun gedroomde ecodorp hebben ze nog niet gevonden. Van De Kleine Aarde mogen ze het terrein volgens eigen recept inrichten; klimaatneutraal en ecologisch verantwoord natuurlijk.
De bijeenkomst stond voor de groep enthousiaste dorpsbewoners in het teken van het presenteren van de bouwplannen. Het nu nog lege grasveld van duizend vierkante meter moet op de officiële opening van het mini-ecodorp zijn ingericht met onder meer een vijver, een proeftuin en een educatiecentrum. Het duurzame gebouw zal uiteindelijk aan De Kleine Aarde geschonken worden.
,,We zijn blij met De Kleine Aarde als partner,” glimlacht toekomstig bewoner Roland Hazelzet. ,,We mogen van het park gebruikmaken, van de grond, de keuken en andere faciliteiten. Én we delen dezelfde idealen en het is een serieuze partner en dat staat goed bij geïnteresseerde gemeenten en toekomstige partners.” Ecodorp Brabant hoopt dan ook met het project veel publiciteit te krijgen en daarmee gemeenten enthousiast te maken voor hun plannen.

DUURZAAM LEVEN
Het zijn plannen die twee jaar geleden begonnen bij Monique Vissers en haar man Ad Vlems. Ze wilden graag op een duurzame manier gaan leven. ,,Maar niet alleen”, vertelt Vissers. ,,Dan word ik doodongelukkig. Ik wil wel mensen om me heen hebben.” Dus gingen ze op zoek naar gelijkgestemden. ,,We hadden al na drie weken meer dan dertig aanmeldingen van gezinnen of alleenstaanden die mee wilden doen.”
Inmiddels is Ecodorp Brabant een goed georganiseerde vereniging van ongeveer 215 leden. De groep bestaat uit opvallend veel zelfstandig ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven, maar de onvermijdelijke biologieleraar is ook van de partij. Allen delen ze dezelfde droom: een ecodorp bouwen, met ecologische huizen en voorzieningen. Een plek waar alle facetten van het leven op een duurzame manier worden geregeld en dat een voorbeeld kan zijn voor anderen.

Het zal de eerste duurzame leefgemeenschap in zijn soort in Nederland zijn. Deze zomer staat er een werkvakantie op het programma, want het experiment op De Kleine Aarde is ook bedoeld om bouwmethodes te leren en ervaring op te doen met duurzaam bouwen. Van 22 juli tot 26 augustus zullen de bewoners overnachten op een camping in de buurt en overdag verzamelen op het ecopark om de handen uit de mouwen te steken. Bewoners met veel ervaring geven dan een cursus bouwen met strobalen of een cursus leemstuccen. ,,Dat wordt hartstikke leuk,” zegt Hazelzet. ,,En mensen mogen gerust een kijkje komen nemen, dan zorgen wij wel voor koffie en soep.”