Ecodorp Brabant - Nieuwsbrief
Nr. 7 | mei 2011
 

Nieuwsbrief Ecodorp Brabant

In deze nieuwsbrief goed nieuws over de eerste mogelijke ecodorp locatie in Brabant, Veghels Buiten.
En verder nieuws over het ECO-EXPO-Project dat Ecodorp Brabant deze zomer gaat afmaken op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. Hieronder vindt u alle informatie over dit bijzondere project en het laatste nieuws over ons ecodorp.

Inhoud van deze nieuwsbrief:

Landt Ecodorp Brabant het eerste in Veghels Buiten?

Veghels Buiten
Veghels Buiten

Op de Biodiversiteitbeurs in november 2010 in het Provinciehuis in Den Bosch hebben Ecodorp Brabant en Gemeente Veghel elkaar ontmoet en gesproken. Dat was de eerste kennismaking met Veghels Buiten, een boeiend initiatief waarin gemeente Veghel het oude Brabantse landschap van 100 jaar geleden terug wil halen.
In januari hebben de projectontwikkelaar en de landschapsontwerper van Veghels Buiten een presentatie over Veghels Buiten gegeven aan 40 ecodorpers.
Op 9 maart heeft Ecodorp Brabant een presentatie gegeven voor Gemeente Veghel over de waarden van ons ecodorp die het karakter van Veghels Buiten kunnen versterken.
Veghels Buiten heeft daarna op 25 maart een presentatie gegeven waarin de eerste locatie voor het ecodorp bekend werd gemaakt.  Lees hier alles over die presentatie.
Verschillende werkgroepen van Ecodorp Brabant zijn intussen volop bezig om van alles uit te werken. Zie het nieuws hieronder.

Start tweede deel bouw strobalenhuis in Boxtel

Bouw strobalenhuis
De bouw is weer begonnen en vooral in de weekenden wordt er flink doorgewerkt. In de Hemelvaartsvakantie wordt er volop gewerk en komt er zelfs een filmploeg van Omroep Brabant drie dagen filmen. We blijven doorbouwen in de zomervakantie.
Hulp wordt heel erg op prijs gesteld, zowel op de bouw als in de keuken. We gaan nog leemstucen, flessenwanden maken, dakramen afmaken, het dak isoleren, enz. En we gaan vooral veel plezier maken.
Lees hier het bouwverslag van de eerste maanden>>
Meld je hier aan.

Ecodorpbijeenkomst in kader van Veghels Buiten

dorpsbijeenkomst

Deze heeft 13 februari j.l. in het kader van Veghels Buiten gestaan. De verschillende werkgroepen hebben ook een presentatie gegeven over de stand van zaken.
Verder is er door de werkgroep Bewonerswensen gevraagd wie er in Veghels Buiten wil wonen. En in april zijn de toekomstige Veghelsen elke week bij elkaar gekomen om te bepalen wat we allemaal zeker in Veghels Buiten gaan doen.

Lees Presentatie Veghelse omgeving>>
Lees Presentatie Ruimtelijke Inrichting>>

Algemene kenmerken van Ecodorp Veghel

dorpsbijeenkomst

Ecodorp Veghel zal gaan bestaan uit 3 enclaves van samen 74 woningen.
In de Veghels Buiten zullen alle parkeerplaatsen overdekt zijn en eruitzien als een open stal. Doordat de parkeerstallen aan het begin van de enclaves staan, is er geen autoverkeer nodig in het dorp zelf. Daardoor zijn er ook geen verharde wegen nodig, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Precies in het midden tussen de drie enclaves staat een Linde, kenmerkend voor de Brabantse dorpen van vroeger.
Voedselproductie wordt gedaan op de agrarische grond tussen de enclaves in. Het streven is om op korte termijn volledig onze eigen duurzame energie op te wekken.
Er komt in ieder geval een wekelijkse boerenmarkt, herberg, buurthuis en een Centrum voor Integrale Ontwikkeling. Lees maar door...

Buurthuis

dorpsbijeenkomst

Als Ecodorp gemeenschap is er behoefte aan veel gezamenlijke activiteiten welke zullen plaatsvinden in het dorpsbuurthuis.
Zo zullen veel bewoners vaak samen willen eten en zal het buurthuis plaats bieden aan creatieve activiteiten zoals muziek maken en optreden, theater maken, dorpsfeesten etc. Het is vooral een ontmoetingsplek voor alle bewoners die in het Ecodorp wonen; moeders met kinderen, ouderen en jongeren.
Lees hier meer over ons buurthuis>>

Herberg Ecodorp Brabant

dorpsbijeenkomst

Een herberg is van oudsher een plek waar reizigers (van het leven) kunnen slapen en waar ze zich kunnen laven.

De herberg biedt plek aan cursisten die in het ecodorp workshops/trainingen komen volgen en aan de vrijwilligers die mee bouwen aan het dorp. In de nabije toekomst zal er gezocht worden naar een samenwerkingsvorm met instellingen in de regio voor mensen met een beperking.  Deze mensen kunnen deelnemen aan de dienstverlening van de herberg binnen hun mogelijkheden. Deze sociaal maatschappelijke functie maakt de herberg tot een bijzondere plek.
Lees hier meer over onze herberg>>

 

Centrum voor Integrale Ontwikkeling

dorpsbijeenkomst

Het centrum voor Integrale Persoonlijke ontwikkeling biedt  werkruimtes aan professionals die tevens bewoners  van het ecodorp zijn, en die werkzaam zijn in (o.a.) een van de volgende sectoren:
·  alternatieve geneeswijzen
·  coaching en supervisie
·  (kinder)yoga
·  verschillende meditaties
·  Bio-danza
·  Fysio-therapie en massage
·  Tai Chi
Lees hier meer over dit centrum>>

De feiten op een rij

feiten

De externe website loopt nog steeds als een trein!
Het bijzondere van de website is dat vrijwel iedereen meerdere pagina's bekijkt. Maar één op de 400 mensen beperkt zich tot één pagina en gaat daarna weg. De rest leest maar door. Het gemiddelde aantal pagina's dat mensen lezen is 6.
Via Google is onze website ook nog heel goed te vinden, we staan vaak bovenaan en dat is toch een bijzondere prestatie.
De meest bezochte pagina's en de nieuwste pagina's staan voortaan ook op de homepage.

Het ledenaantal is met de helft toegenomen tot 100 volwassenen en 49 kinderen.
84 xecohuis101 x ecodorper 49 x ecokind

 

Werkgroep in de spotlights: Volwasseneducatie

Dragon Dreaming

In januari vorig jaar zijn we door het Nederlandse agentschap van de EU erkend als een educatieve instelling. Daarmee komen we in aanmerking voor EU-subsidies bij het organiseren van cursussen. De werkgroep Volwassen-educatie heeft een aanvraag gedaan voor een Grundtvig subsidie en zal (na goedkeuring) daarmee buitenlandse studenten in Duurzaamheid een Dragon Dreaming training kunnen aanbieden.
Educatie is essentieel voor een ecodorp, dus dit is een belangrijke stap.

John Croft, de bedenker van de projectbegeleidingsmethode Dragon Dreaming geeft in december 2011 drie cursussen:
1. Introduction to Dragon Dreaming
2. Intensive Course Dragon Dreaming
3. Empowered Fundraising

 

Activiteitenkalender

Kalender

Hemelvaart: groot bouwweekend op DKA met filmploeg erbij
jul/aug: doorbouwen op DKA en plannen voor Ecodorp Veghel uitwerken
aug: 5-daagse cursus Rocket Stove Massheater bouwen op DKA
eind aug: afsluitend feestweekend van het bouwen
dec: cursus Dragon Dreaming en Empowered Fundraising

 

Laat je inspireren

Jeremy Rifkin
Visionair Jeremy Rifkin geeft antwoord op de vraag: Waar kan Nederland staan op het gebied van energie over 20 jaar?
Ons ecodorp kan daarin een klein/groot voorbeeld zijn voor een overheid, zowel lokaal als landelijk. Wij willen minstens 100% van onze eigen energiebehoefte op duurzame manier zelf opwekken.
Deze opname van EenVandaag is van december 2009, duurt een half uur en is echt de moeite waard om te bekijken.
Bekijk hier het interview>>

 

Als u in de toekomst ons laatste nieuws per mail wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief.
Afmelden kan natuurlijk ook.